Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

"Ett jobb att vara stolt över"

Så känner Rodrigo Corvalan, som arbetar på Ekenhuset, inför sitt jobb som plattsättare. Den främsta fördelen, som Rodrigo ser det, är att man gör något som är beständigt och användbart för brukaren under många år – något att vara just stolt över.

Rodrigo Corvalan är plattsättare och arbetar hos Ekenhuset. Han kommer från Chile och flyttade till Sverige för att tjäna ihop pengar för att kunna studera vidare i Chile. Tanken var att bo i Sverige ett par år för att sedan ta sig tillbaka till hemlandet igen.

Men ödet vill annorlunda. Rodrigo träffade Anna. Det mötet gjorde att det blev otänkbart att flytta tillbaka till Chile. Idag är Rodrigo och Anna gifta och har två barn, nio och tolv år gamla.

– Vi reser till Sydamerika ungefär vartannat år. Min mamma bor i Chile och pappa bor i Mexiko och Brasilien. Barnen ser verkligen fram emot att resa dit och träffa sina kusiner, säger Rodrigo.

Guldsmed i Chile

När Rodrigo kom till Sverige var han guld- och silversmed. 

– Jag hade kanske kunnat få jobb inom mitt yrke i Sverige men när jag kom, för 16 år sedan, var det en skriande brist på byggnadsarbetare.

Det var lätt att få jobb och Rodrigo började jobba som rivare på olika byggen.

– Jag fick sedan jobb som byggnadsarbetare, att bygga istället för att riva. Under de första åren var jag lärling och sedan har jag vidareutbildat mig, så idag arbetar jag som plattsättare, ett jobb som jag verkligen trivs med, säger han.

Jobbar två och två

Rodrigo började på Ekenhuset för några år sedan. Han hade tidigare ett liknande jobb på ett annat företag.

– Vi arbetar oftast två och två. När man har lärt känna en kollega och vet exakt hur arbetskamraten jobbar är det svårt att helt plötsligt byta, säger Rodrigo.

Så, vad gör man då om man vill byta jobb?

Jo, man går båda två till en presumtiv arbetsgivare och berättar vad man kan. Men det finns en hake: "Ni måste anställa båda eller ingen."

Det var precis vad Rodrigo och hans kollega, Michel Ekström, gjorde. Ekenhuset så potentialen hos de båda kollegorna och båda fick anställning.

– Vi trivs väldigt bra här. Alla rutiner fungerar. Man behöver aldrig oroa sig för att material inte ska finnas. Detsamma gäller yrkeskläder. Ibland behöver man nya plagg och det finns rutiner för det och i stort sett alla situationer som kan uppstå. Det gör att man kan koncentrera sig på plattsättningen, vilket också gör att man utför ett bra jobb, säger Rodrigo.

Badrum, kök och golv

Vi går upp till bygget i Älvsjöstaden, där Rodrigo och Michel jobbar just nu.

– Vårt jobb är att kakla alla badrum, alla kök och att lägga plattor på alla golv som ska ha klinker eller andra keramiska material.

Vi går in i ett badrum.

– Det här gjorde vi i förmiddags, säger Rodrigo och pekar stolt på de nykaklade vita väggarna. Golvet är redan klart och försett med skyddspapper för att det inte ska skadas.

Tidsplanen är, som alltid, pressad och Rodrigo och Michel behöver göra en våning på tre eller fyra dagar.

– Detta är ett vitt standardkakel, men i vissa lägenheter har de blivande bostadsrättsägarna gjort tilläggsbeställningar så att de får ett annat, lite mer exklusivt kakel, säger han, samtidigt som han tar sig en extra titt på de silverglänsande listerna som finns i hörnen.

– Det här ser bra ut, säger han och verkar riktigt nöjd.

Samtidigt som vi pratar monterar Rodrigo också vant och snabbt en klämring i golvbrunnen.

Noggrann, snabb och självgående

Vi går vidare och träffar på Michel. Han ligger på knä och städar minutiöst golvet i ett badrum som ska få keramiska plattor dagen efter.

– Det är viktigt att golvet är helt rent för här ska vi "gumma", alltså lägga tätskikt, innan vi sätter plattorna, förklarar Rodrigo.

Sedan vidtar fogning och silikonering innan golvet är klart.

Vad krävs det då av en bra plattsättare?

– Man måste vara väldigt noggrann samtidigt som man kan arbeta snabbt. Sedan är det viktigt att vara självgående. Det är inte möjligt att göra ett moment och sedan vänta på att en arbetsledare ska tala om vad man ska göra i nästa fas. Man måste hela tiden se vad som behöver göras och kunna arbeta flexibelt, säger Rodrigo.

Innan man lägger tätskikt och sätter plattor i ett badrum måste det kontrolleras. Det finns många saker som ska granskas, men den allra viktigaste är fallet mot golvbrunnen.

– Vi mäter alltid fallet mot brunnen innan vi börjar med tätskiktet. Om fallet inte är inom de godkända riktlinjerna måste något göras. Ibland är det så lite som skiljer så att vi kan spackla på ett sådant sätt att fallet blir inom de givna ramarna. Men ibland måste vi helt enkelt be dem som har utfört golvavjämningen att göra om och göra rätt, säger han.

Roligt yrke

Att vara plattsättare är ett tungt jobb med många tunga lyft.

– Jag vill jobba som plattsättare så länge jag kan, men jag tror faktiskt inte att kroppen håller ända tills jag är 67. Jag behöver nog byta yrke innan dess. Och då kan mina kunskaper som guld- och silversmed komma väl till pass, säger Rodrigo, som idag är 38 år gammal.

Rodrigo hoppas dock att han kan arbeta som plattsättare i många år till.

– Det är ett väldigt roligt yrke. Man ser verkligen att man har gjort något när dagen är slut. Sedan är det väldigt roligt att kunna säga: "Det här huset har jag varit med om att bygga". Man gör något som är bestående.

När vi skiljs åt börjar arbetsdagen gå mot sitt slut. Rodrigo lämnar arbetsplatsen med siktet inställt på skolan, där han ska hämta ett av sina barn.

Inger Evertson

 


Läs också:

Golvläggaren "Yrket har många fördelar"

Det tycker Ola Frehler som är golvläggare på Miljögolv i Stockholm. Och de fördelar han först tänker på är självständigheten och kamratandan. Samt variationen – för uppdragen är av skilda slag, ingen dag är den andra lik och eventuella problem måste man lösa efter eget huvud. Just den dag vi besöker Ola på jobbet är problemet ett textilgolv som inte riktigt beter sig som väntat.

Publicerad: 2019-03-03

» Läs hela artikeln om Golvläggaren