Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Euroshop 2011

Vart tredje år äger världens viktigaste detaljhandelsmässa, Euroshop, rum i tyska Düsseldorf. På mässan brukar de stora leverantörerna av LVT-plattor (Luxury Vinyl Tiles, det vill säga designplattor på svenska) visa sina nya produkter för en stor och krävande publik. Man sparar sina butiksnyheter och visar dem inte på Domotex eller BAU utan föredrar Euroshop som startskott för lanseringar inom detta område. Tillsammans gjorde 106 000 besökare och 2 038 utställare årets Euroshop till den största någonsin.

Lansering i april

- Vi hade en stor monter på 150 kvadratmeter där vi visade alla vårens nyheter ur Amticokollektionen, säger Erik Dammert som är Skandinavienchef för Amtico. Det kommer 50 nya mönster i kollektionen med utseende av trä, sten och abstrakt. Officiell lansering är i april. Vi hade också en "pre-view" på vår nya Spacia-kollektion i montern. Vi hade dubblerat antalet mönster och dessutom dubblerat antalet storlekar som Spacia kan fås i. Lansering i Sverige sker också i april.

mce_marker- Det var många från Sverige i montern. Både kunder som vi har idag och nya potentiella kunder inom butikssegmentet. Vi hade även nöjet att visa ett stort antal inredningsföretag och arkitekter från Sverige runt i montern. På det hela taget så var detta vår bästa Euroshop-mässa, sett både till besökarnas kvalitet och till antalet, avslutar Erik med nöjd min.

 

Intressanta mönsterläggningar

Hos Armstrong var det den senaste kollektionen av Scala designplattor som drog publik. De nya, helt omarbetade kollektionerna av Scala 100 och Scala 55, samt det nya installationsalternativet Scala Click Comfort fanns att beskåda i montern. Scala Click Comfort är designplattor som är monterade på en klickfogad bärare. Bra för tillfälliga utställningsytor eller butikspresentationer.

Armstrongs designteam hade tagit fram nya metallicutseenden, rustika trämönster med tydliga avtryck av sågtänder, textila strukturer och intensivt lysande enfärgade kulörer. Andra nyheter i Scala 100-sortimentet var stora plankor och de ovanligt formade specialformaten Design Cut med vilka man kan göra intressanta mönsterläggningar. Spännande för inredare är att alla Scala designplattor nu också finns att tillgå som väggplattor under namnet Scala Wall.

 HEuroshop FalckDesign 8063_03_dl_pres.jpg

Nya kontakter

I Ehrenborgs monter dominerade de egna designplattorna, Nordic Flooring, kompletterat med Life Line från Upofloor.

Jörgen Warsell, vd för Ehrenborg, var mycket nöjd med mässan:

- Vi träffade de nordiska butikskedjorna som vi arbetar mot och fick även kontakter för andra marknader.

 

Många olika former

På mässan lanserade Forbo den uppdaterade kollektionen Allura som nu har 107 olika mönster. De 45 träalternativen finns i färger från ljus kalkfärgad ek till mörk rustik furu, och med strukturer från grovt trä med kvistig yta till slätare varianter av trä och sjögräs. Stenkollektionen består av 22 olika mönster och keramikkollektionen av tolv.

Ett nytt inslag i Allura-kollektionen är gruppen Abstracts. De ser ut som metallskivor med linjer, borstad eller vävd yta. Där finns också varianter med färgglada ränder, plus åtta enfärgade kulörer att kombinera med. Allura finns i många olika former och storlekar, som kvadrater, rektanglar, plankor och stavar. Allt för ovanlighetens skull inte tillverkat i Fjärran Östern utan i Europa, närmare bestämt i Holland.

 

Klickfogade LVT-plattor

En ny produkt hos Gerflor var plattan Insight som är 2,5 millimeter tjock och har 0,55 millimeter PUR-förstärkt PVC på toppen. Insight finns i två plank- och fyra plattformat.

Det nya systemet Creative Clic System är en sex millimeter tjock, klickfogad produkt med 0,7 millimeter PUR-förstärkt PVC överst. Format 172 x 1 000 millimeter. Bäraren är av kalendrerad och glasfiberförstärkt plast vilket gör den okänslig för fukt.

I montern fanns också det nya golvet Mipolam Symbioz. Ett homogent plastgolv med riktningsfri mönsterbild med högsta slitageklass, T. Ytan har en ny, patenterad förstärkning kallad Evercare. Mer än 75 procent av mattans innehåll består av återvunnet eller förnybart material. Den använda mjukgöraren är tillverkad av spannmålsrester, av vete och majs, och alltså till 100 procent biobaserad.

 

Plattor för lösläggning

Hos Polyflor/James Halstead, Falck Design i Sverige, var det nya LVT-plattor i kollektionen Expona Design Flooring Trends som var dragplåstret. Kollektionen är en vidareutveckling av den befintliga Exponakvaliteten. Golvet görs i 30 nya mönster i plattformat. Den totala tjockleken är 3,0 millimeter och slitskiktet är 0,7 millimeter tjockt.

Ny var också Freeline Design Collection som är ett designgolv i åtta mönster som kan lösläggas. Tjockleken är 5,0 millimeter och slitskiktet 0,55. Plattorna ger en reducering av stegljudet med tolv decibel. Ett golv avsett för enkla, snabba installationer eller för lokaler där man inte vill göra åverkan på befintligt golv. Lanseras i Sverige i september.

Thomas Åkerblad


Läs också:

Alltfler golv på Möbelmässan

På årets Möbelmässa var det återigen golvrekord med nästan 40 utställande företag från branschen. Dessutom golvaktiviteter på stan för de företag som inte hade egen mässmonter. Främst i och kring nya Stockholm Design District på Söder med många showrooms för offentlig miljö. Här finns bland annat Kasthall, Kährs, Egetaepper och Interface representerade. Och här var det fullt drag under många av mässans kvällar. När arkitekterna är i stan för Möbelmässan gäller det att skjuta på allt som rör sig!

Publicerad: 2011-03-13

» Läs hela artikeln om Alltfler golv på Möbelmässan