Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Kartonggipsen kommer tillbaka starkt

Våtrumsväggar har under flera år varit en infekterad fråga med diskussioner om framförallt kartonggipsens vara eller inte vara. Men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till vid val av väggskivor till våtrum.

Kartonggipsen gipsbunt.jpg

För några år sedan gick diskussionens vågor höga om huruvida kartonggips var ett bra material i våtrum eller om det var rena dödsfällan. Förekomst av mögel på kartongen diskuterades hett. Delvis som ett resultat av detta rabalder har det kommit ett stort antal nya våtrumsskivor på marknaden med olika egenskaper. Förutom gipsbundna finns främst cellplastskivor och cementbundna skivor. Ofta helt oorganiska men i många fall ganska tunga att hantera och svåra att bearbeta. Ytskikt med olika typer av mineralfibrer kan också skapa hudirritationer. Vissa skivor är för täta och har svårt att få lim att binda. De kan också vara svåra att bearbeta och ta lång tid att arbeta med.

På GVKs hemsida gvk.se finns en förteckning över godkända våtrumsskivor och deras olika egenskaper som till exempel "Sugande/Icke-sugande" och "Begränsad värmetålighet".

Idag?

Hur ser situationen ut idag och hur har utvecklingen gått? Är kartonggipsen död coh begraven? Golv till Tak har lyssnat runt bland GBR-anslutna golventreprenörer för att höra vilka väggskivor man använder i våtrum. Resultatet var ganska samstämmigt och vi återger här ett par uttalanden ur mängden.

Suger bättre

- Vi sätter mest kartonggips i våtrum, säger Mattias Jansson, vd för BBM i Uppsala. Kartonggipsen suger bättre och det är därför enklare att få produkterna att sitta fast på väggen. Vi tycker inte att tätare skivor ger någon fördel att arbeta med. Allmänt upplever vi att kartonggipsen kommit tillbaka starkt. Diskussionen om farligt mögel och sådant har dött ut.

Kartonggips Mattias frilagd.jpg

- Det är ju en arbetsmiljöfråga också, påpekar Mattias. Gipsplattorna är lättare och enklare att hantera. De ger inga problem med mineralfibrer som sticks  och letar sig in i kläder eller handskar.

Aldrig sett något mögel

- Kartonggipsen kommer tillbaka starkt. Vi använder den genomgående, säger Fredrik Östedt, vd för Måleri- & Golvservice i Tyresö. Det var ju en svacka i användandet av gipsen när man bråkade som mest men den diskussionen har dött ut nu.

Kartonggips Fredrik frilagd.jpg

- När vi sätter kakel använder vi helst Tarkett Optima - både 1,5 och 2 millimeter - som tätskikt och då vill vi ha ett sugande underlag så att mattan verkligen sitter. Sedan slipar vi ytan lätt coh har ett bra fäste för klinker, berättar Fredrik.

- Personligen har jag inte sett en enda installation med mögel när vi rivit och byggt om, fortsätter han. Det är också enkelt att spackla ut när man renoverar och använder befintliga kartongskivor. Använder man täta, fukttåliga skivor är man inte riktigt säker på att de hugger. Och en hög med nedramlat kakel på golvet vill vi verkligen inte ha.

Inte förvånande

- Vi är inte förvånade över uppsvinget för kartonggipsen, säger Bengt Jonasson, tekniskt ansvarig på GVK. Det är en billig och användarvänlig produkt som hela tiden varit godkänd i GVKs branschregler Säkra Våtrum. Vi har värnat den men också medverkat till praxis för godkännande av mer fukttåliga skivor. Lite tillspetsat skulle jag vilja formulera mig såhär: Om man litar på tätskiktet kan man välja kartonggips och bakomliggande träbaserat material. Om man inte litar på tätskiktet bör man välja en fukttålig skiva. Fast då ska man kanske inte ha något organiskt material i huset överhuvudtaget?

Thomas Åkerblad

 

 


Läs också:

Fallskivor — lösningen på ett kvalitetsproblem?

Tord Sjödén och Morten Gustavson har skapat "fallskivor" som inte bara kan komma att lösa problemen med felaktiga fall i våtrum, utan också reducera tidsåtgången för arbetet med 65—80 procent.

Publicerad: 2013-05-25

» Läs hela artikeln om Fallskivor