Alltfler ser fördelarna med löslagt

Lösläggning av golv har återigen blivit vanligt. Och det har sin naturliga förklaring. Lösläggning löser många problem. Framförallt är det snabbare, på många sätt. Man kan lägga golven tidigare, innan RF-nivån hunnit sjunka tillräckligt för limning. Arbetet med att lägga golven går snabbare. Och man kan ta dem i bruk snabbare, i princip direkt efter läggning.

Här får vi också en summarisk överblick över vad Torbo och Tarkett har att erbjuda när det gäller lösläggning. Men som man säger som standardfras på SVT: "Det finns fler leverantörer."

Löslagt golv, Forbos Modul'up, på Hälsocentralen i Själevad utanför Örnsköldsvik.

Produkter för lösläggning av golv har funnits i flera decennier, och under senare år har det lanserats alltfler golvsystem för lösläggning. Det gäller såväl vinylgolv och textilplattor som linoleumgolv. Lösläggning kan göras betydligt tidigare än det går att lägga ett limmat golv – betongen behöver inte ha torkat ut lika mycket. Dessutom ökar möjligheten till återbruk och återvinning betydligt om golvet kan rivas ut utan att lim och spackel följer med. Det är tunga argument som driver utvecklingen mot mer lösläggning.

Många fördelar

Löslagt har flera fördelar:

  • Limfri golvläggning kan göras vid högre RF-nivå i betongen.
  • Det är enklare och går snabbare att lägga golvet.
  • Golvet kan ofta tas i bruk direkt efter att det lagts, inga torktider behövs.
  • Det blir lättare att delreparera om golvet skulle skadas eller smutsas ner partiellt.
  • Ett lösligt golv orsakar bara smärre skador på undergolvet, eftersom lim inte används. Det underlättar vid renovering.
  • Golvet blir lättare att ta bort, och eftersom det inte följer med lim- och spackelrester lättare att återbruka och återvinna.

Sedan behöver ju inte heller underlaget förberedas för limning. Men även löslagda golv måste ha ett undergolv som möjliggör en bra golvkonstruktion. Ofta har läggningsanvisningarna krav på jämnhet och avjämning med flytspackel. I vissa fall kan lösläggning göras ovanpå befintligt golv, men varje leverantörs anvisningar måste följas.

Några nackdelar

En nackdel kan vara att golvet inte ligger lika stilla som om det varit limmat. För att kompensera för det har produkter för lösläggning ofta en styvare konstruktion och en baksida som motverkar glidning. Textilgolv för lösläggning kan till exempel tillverkas med tjockare baksida.

Vissa golv som betecknas som lösläggningsprodukter är i själva verket "semilöslagda" eftersom en del tejp används, vilket dock är lättare att få bort än lim. Ett alternativ är tackifier, eller fixeringslim, som inte härdar helt och är lättare att ta bort. Det förekommer också konstruktioner där mattan limmas på en speciell underlagsmatta och den kombinerade mattan sedan läggs löst på undergolvet.

En annan nackdel kan vara att ett löslagt golv inte tål lika tunga laster, från exempelvis hjulen på en sjukhussäng, som ett limmat. Vissa golv för lösläggning kan ändå klara miljöer med ganska påfrestande trafik.

Löslagda golv kan vidare upplevas som mindre stabila och ge mer stegljud. Det finns dock akustikversioner för lösläggning som ger avsevärd ljudreduktion.

Forbo har en hel del ...

Forbo har flera golv och golvsystem för lösläggning, bland annat plastgolv och textilplattor. Särskilt intressant är Modul'up som är ett bra alternativ för golvläggning på betong med restfukt. Modul'up har fördelen att golvet går att lägga redan vid 93 procent RF. Det är ett PVC-golv armerat med glasfiber, vattentätt men samtidigt genomsläppligt för vattenånga så att betongen kan fortsätta torka även efter golvläggningen. Modul'up har använts framgångsrikt bland annat i förskolor och på äldreboenden, och passar även på kontor. Produkten finns både i en kompakt version och en akustikversion.

Flotex Next är Forbos första flockade textilgolv för lösläggning och även det kan installeras på 93 procent RF. Rekommenderad typ av tejp ska användas i fogarna. En av fördelarna med Flotex Next är att det går att lägga ovanpå befintligt golv av keramik, kompakt vinyl med mera.

En annan limfri produkt från Forbo är Surestep, ett halkhämmande golv för sjukhus, laboratorier och industrier.

… liksom Tarkett

Tarkett har utvecklat flera typer av golv för lösläggning. Nordic Stabil är en heterogen plastmatta som togs fram för mer än 20 år sedan för användning i bostäder, men den fungerar även i andra lokaler med lättare belastning. Den är sammansatt av ett lager återvunnen PVC och ett lager glasfiber som ger stabilitet.

Textilplattor för lösläggning eller "semilösläggning" med fixeringslim eller hörntejp, har man också haft länge. Flertalet av företagets textilplattor passar för lösläggning, vilket underlättar återbruk och återvinning.

Dessa miljöskäl samt önskan att kunna lägga golv på betong med restfukt låg bakom att Tarkett tog fram Excellence Genius, en serie heterogena golv med dubbla lager glasfiberbärare som ger extra stabilitet. Det är ändå möjligt att lägga golvet med uppvik.

– Vid utvecklingsarbetet har många olika tester gjorts, bland annat av emissioner, vilka laster golvet tål och vilken fuktighet det klarar av, berättar Stefan Granöö, teknisk chef för Sverige hos Tarkett.

Och både de kompakta versionerna och akustikgolven klarar 93 procent RF.

Sedan drygt ett år finns också linoleumgolv för lösläggning, en produkt som Tarkett är ensamma om. De har, utöver vad som finns i ett konventionellt linoleumgolv, också ett lager av polyester. Baksidan består av kork.

– Vi måste också nämna underlagsmattan Tarkolay som används tillsammans med heterogena plastmattor, men även fungerar med homogena, säger Daniel Norén, Nordic Segment Manager. Mattorna limmas på underlagsmattan som sedan ligger löst på undergolvet. Den lösningen klarar 96 procent fuktighet. Det är ett system som vi haft ända sedan 1990-talet och fortsätter att utveckla.

Det finns ytterligare en rad golv för lösläggning. Pusselgolv och klickgolv är till exempel beprövade koncept. Och det finns en rad ytterligare leverantörer som har olika varianter att erbjuda.

Kjell-Arne Larsson


Läs också:

EPDer Välbehövlig hjälp att förstå EPD:er

Att läsa och förstå en EPD är något många upplever som besvärligt. Därför är det välkommet att GBRs Hållbarhetskommitté tagit fram en guide för just detta. Här går vi igenom några väsentliga punkter, den som vill förkovra sig ytterligare kan ladda hem guiden Hämta relevant data i en EPD från golvbranschen.se.

Publicerad: 2025-04-11

» Läs hela artikeln om EPDer