Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Sveriges renaste bygge?

"Sveriges renaste bygge" står det på skylten. Vem har satt upp den? Och vad betyder det i praktiken?

Renaste
En välstädad arbetsplats kan låta som en självklarhet men det händer alltför ofta att det finns brister. Hos entreprenadföretaget LA-gruppen tar man emellertid städningen på stort allvar. Just nu bygger de bland annat ett nytt kontor åt IBM i en fastighet som ägs av Atrium Ljungberg i Kista i norra Stockholm. När man går in på bygget möts man av en skylt med texten "Sveriges renaste bygge". Golv till Tak har pratat städning med LA-gruppens Petter Löfqvist.

"Vi tycker det är viktigt"

– Hur arbetar ni med städning?

– Vi tycker att det är viktigt med rena arbetsplatser och en bra arbetsmiljö. Vi har alltid finstädare och grovstädare på arbetsplatserna, som städar efter alla yrkeskategorier.

– Fungerar det så i alla era projekt?

– Vi har arbetat på det sättet sedan vi startade verksamheten 2011 men det här är det första bygge där vi har skyltat lite extra med det. Skylten Sveriges renaste bygge kom upp första gången i det här projektet. Det är ju bara ett bygge i taget som kan vara Sveriges renaste men Sveriges renaste bygge är väl mer ett namn på konceptet och ett sätt för oss att skylta med att vi tycker det är viktigt.

Ser extra städning som lönsamt

– Hur ser ni på kostnaderna för den extra städningen?

– Många ser det nog som en extra kostnad men vi ser faktiskt bara fördelar. Vi får igen de pengarna på många andra ställen i projektet. Produktionen blir mer effektiv, det blir lättare att tidsberäkna olika moment och det gör det enklare att faktiskt hålla tidplanen. Det blir heller inga "ätor" för flytt av material. En fungerande städning skapar dessutom en bättre arbetsmiljö och minskar skaderisken.

– Har ni fått några kommentarer från dem som jobbar på bygget angående städningen?

– Alla yrkeskategorier uppskattar det, vi har fått mycket positiva kommentarer. Själva arbetet går ju snabbare för alla också när det bara är att börja och alltid går att komma fram. Det är extra uppskattat av de yrkeskategorier som vanligtvis kommer in sent i processen och kräver stora ytor för sina arbetsmoment, som golvläggarna. Alla borde ha det så här.

"De har faktiskt Sveriges renaste bygge"

Magnus Björklund på Miljögolv i Stockholm är en av dem som jobbat på LA-gruppens bygge i Kista.

– Hur tycker du att det brukar fungera med städningen på byggarbetsplatser?

– Ofta fungerar det inte så bra. Alla skriver alltid på att de ska sköta städningen och plocka undan efter sig men det är sällan det fungerar. När de inte sköter det ordentligt så händer ofta ingenting, arbetsledningen tar inte tag i det. Och är det några som inte sköter sig så är det väldigt lätt att andra också struntar i det.

– Hur upplever du att fungerar här?

– Jag skulle nog säga att de faktiskt har Sveriges renaste bygge, även om det fungerar bra på andra ställen också. Att det fungerar så bra här beror till 99 procent på arbetsledningen. Sköter man sig inte är man inte välkommen tillbaka. De har städpersonal på plats också, men jag skulle säga att det till 99 procent beror på arbetsledningen ändå.

Johanna Berman


Läs också:

Lars Kihlman, 75, fortsätter jobba heltid

Alltfler svenskar fortsätter att arbeta efter 65. För de flesta handlar det i så fall om att gå några år extra. Men ibland är passionen för jobbet så stor att man arbetar väsentlig längre än så. Vi får träffa en prima seniorkraft i den vägen – Lars Kihlman, 75 år och golvläggare i Västervik. Efter mer än 50 år i yrket fortsätter han outtröttligt arbeta heltid.

Publicerad: 2017-10-01

» Läs hela artikeln om Lars Kihlman, 75, fortsätter jobba heltid