Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Man måste vara mycket noggrann

För det mesta går allt bra. Men någon gång går det fel. Och det är inte så konstigt, för att svetsa akustiklinoleum är ett känsligt arbete som kräver mycket hög kompetens. Vi har frågat ett par av dem som tillkallas när det uppstår problem, om vad det gäller att vara extra noggrann med.

Trådförslutning av linoleum, och speciellt av akustiklinoleum, kräver stor hantverksskicklighet av golvläggaren. Här är det Sebastian Nilsson som visar hur det ska gå till.

Man måste vara extremt noga när man svetsar linoleum, och alldeles speciellt gäller det akustiklinoleum. Ska det vara helt korrekt är det inte fråga om svetsning. Det är plastmattor man svetsar, det vill säga smälter samman mattan med svetstråden. När det gäller linoleum är det bara tråden som smälts ner och de korrekta termerna är trådförslutning och smälttråd. Men det utförs på samma sätt och därför brukar vi lite slarvigt tala om svetsning. Vilket vi fortsätter med här.

Märks lättast på akustiklinoleum

Eftersom det egentligen inte är fråga om en svetsfog, kan fogen i linoleum aldrig bli lika stark som i plast. Den måste emellertid bli tillräckligt stark för att klara alla de påfrestningar som golvet kommer att utsättas för under sin livstid. Och det blir den, korrekt utförd. Det kräver emellertid stor noggrannhet och kompetens av golvläggaren.

Det är också så, att när utförandet inte är tillfyllest märker man det lättare på akustiklinoleum än på linoleum utan akustikbaksida. Därför har Mikael Taberman, tekniker på Forbo Flooring, ofta besiktigat sådana golv där fogarna inte ser ut som de ska.

– De vanligaste orsakerna till problemen har då varit att springan mellan våderna är alldeles för bred, att trådförslutningen gjorts för tidigt eller att golvläggaren haft för hög temperatur på svetsen, säger han, många gånger är det en kombination av de felen.

För bred springa

En förutsättning för att svetsningen ska bli bra är att läggningen gjorts på rätt sätt. Våderna ska fällas ner, inte stötas ihop för då blir glipan mellan dem ojämn och för bred. Glipan ska vara högst 0,5 millimeter, det är viktigt för att man ska kunna få en stark fog.

– Det här, att springan mellan våderna är för bred, är något jag nästan alltid ser när jag åker ut på besiktning, säger Mikael. Men det gör jag ju just därför att något blivit fel, de allra flesta arbeten är korrekt utförda och då hör förstås ingen av sig.

Anledningen till att det är så viktigt att springan inte blir för bred, är att tråden som bara är fyra millimeter i diameter då helt enkelt inte kommer att räcka till för att fästa bra på båda sidor. Samt att spårningen inte heller kommer att bli bra med för stort mellanrum mellan våderna.

– Fräsen lutar man automatiskt mot ena kanten av springan, förklarar Mikael. Om den är för bred blir bara ena kanten fräst.

Djupet och bredden på fogspåret är avgörande för att man ska kunna få en stark fog.

När glipan mellan våderna är för bred blir fogen svag. I det här fallet har tråden därför släppt.

För bråttom att börja svetsa

Spårningen ska också nå ner till juten, men får inte gå ner i skummet.

– Det är juteväven som är den starka fästpunkten för svetstråden, säger Stefan Granöö, teknisk chef för Sverige på Tarkett. Om tråden inte når ner dit kommer fogen att spricka.

Tråden, som består av smältlim, pigment och vax ska alltså smältas ner så mycket att den når spårets botten. Och det är bara tråden som ska smältas, inte mattkanterna.

Det som kan skapa problem är oftast att man har för bråttom, till exempel att man gör trådförslutningen för tidigt, innan limmet har torkat och det fortfarande pågår krympning i linoleummattan. Om det också är kallt på bygget tar det dessutom mycket längre tid för limmet att torka.

– Att göra trådförslutningen för tidigt medför stor risk för att tråden släpper, säger Mikael Taberman.

För hög temperatur

– Man kan också ha bråttom vid själva svetsningen, så att man använder för hög temperatur på varmluftspistolen för att man tycker att det går för långsamt annars, fortsätter han. Man måste hinna hetta upp limmet i tråden utan att bränna mattan. Det gör man inte om man har för hög temperatur och då sitter tråden inte fast ordentligt. För vår tråd är rätt temperatur 350–360 grader, men vad som är rätt måste man alltid ta reda på från respektive tillverkare.

För bråttom med renskärningen

Även med renskärningen kan man ha för bråttom. Om den slutliga renskärningen görs när allt fortfarande är varmt, kan tråden dras ur spåret eller sjunka ner.

Här har vi skrivit om några av de fel tillverkarrepresentanterna berättar är vanligast, när det gått fel. Men i de allra flesta fall går det inte fel, utan allt fungerar precis som det ska, framhåller både Stefan Granöö och Mikael Taberman.

Elisabeth Sedig


Läs också:

Intrycksmärken och rullmotstånd Akustikgolvet är ofta en överraskning

När man ställer höga krav på ljudmiljön och därför väljer ett golv med maximal stegljudsdämpning, ökar också risken för intrycksmärken och golvet ger även ett märkbart rullmotstånd. Det kan skapa problem, framförallt i vårdmiljöer. Det gäller därför att nå ut till brukarna med relevant information samt att komma in tidigt i projekteringsprocessen för att kunna hjälpa till att skapa en så bra helhetslösning som möjligt.

Publicerad: 2024-08-31

» Läs hela artikeln om Intrycksmärken och rullmotstånd