Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Vårdade textilgolv håller sig vackra

Textilgolv som sköts väl håller sig vackra och dessutom är det ekonomisk att sköta dem, så att man inte behöver byta i förtid. Ändå finns det gott om misskötta textilgolv.

Textilgolv

Det var väl det som var avsikten när man en gång bestämde sig för att ha textilgolv på sitt kontor eller sitt hotell – de skulle ge en tyst och trivsam miljö och de skulle vara vackra. Dessutom skulle de vara fräscha i vardagen och de skulle vara ett hållbart val för framtiden. Precis så kan det bli men då krävs det faktiskt att man sköter golven.

Misskötta textilgolv inte ovanligt

Självklart ska textilgolv städas ordentligt med dammsugare flera gånger i veckan. Annars samlas otrevlig smuts som också kan slita på luggen. Men all slags smuts försvinner inte med bara dammsugning och en del smuts sitter djupt i luggen. Den smutsen måste också regelbundet avlägsnas för att inte bygga upp fula, ohygieniska och slitande avlagringar i textilmaterialet. Golvleverantörerna rekommenderar djuprengöring en till två gånger om året för att textilgolven ska hålla sig varaktigt snygga och fräscha.

I svensk verklighet är det långt ifrån alla textilgolv som får den vård som de förtjänar. Låg städfrekvens, försumlighet med fläckborttagning och utebliven djuprengöring är tyvärr inte helt ovanligt. När man så till sist bestämmer sig för att kosta på en riktig djuprengöring blir resultatet inte alltid så bra som man tänkt sig. Vi får ett samtal med Daniel Magnusson på Ångtvättbilen i Göteborg. Han har erfarenhet av att tvätta både misskötta golv och golv som fått bra underhåll.

Inte intresserad av golv

Den typen av kund, som inte är intresserad av golven, är inte så ovanlig, berättar Daniel. Han, för det är oftast en han, har ett kontor med en aktiv verksamhet som helt naturligt kräver uppmärksamhet och engagemang. Blicken är fäst på kunder, på skrivbordet, på sammanträdesbordet, på datorn men inte på golvet. Städning är en tjänst som man köper rutinmässigt utan större intresse. Att djuprengöra golvet är inte prioriterat. Synliga fläckar får man till nöds ta bort. Efter flera år blir det till sist ofrånkomligt att göra något åt textilgolven, som nu har en mörkare grå nyans än den på fotografiet från invigningsfesten.

Daniel Magnusson har tvättat en hel del sådana golv. De blir alltid mycket renare och fräschare, men efter lång tid utan golvvård har en del smuts hunnit bita sig fast. Därför kan fläckar som suttit i länge bli mycket svåra att få bort. Ibland har fläckar dolts av smutsen och visar sig först när mattan blir ren. Det är förargligt att behöva konstatera att tidig fläckborttagning hade gjort problemet onödigt. Och ibland undrar man förvånat: "Var golven så ljusa från början?"

"Onödig kostnad"

Det räcker väl med städning. Så tänker eller känner faktiskt några ägare av textilgolv. Kostnaden för djuprengöring kan ligga på 15–20 kronor per kvadratmeter och kommer ovanpå kostnaden för daglig dammsugning. Kortsiktig sparsamhet kan leda till att underhållet blir eftersatt.

– Men dåligt underhållna golv blir inte bara svåra att rengöra från vidhäftande smuts, säger Daniel, utan får också bestående förslitningsskador av slipande smuts. Det kan visa sig som fula gångstråk där fibrerna blivit förslitna av sand och gångtrafik i kombination. Smuts kan man tvätta bort men förslitningen är obotlig.

Med regelbunden djuprengöring kan sådant undvikas och den "onödiga kostnaden" för underhåll kommer då i en annan dager. Nya textilgolv kan kosta 700–800 kronor kvadratmetern. Om dåligt underhåll minskar drifttiden till hälften, skulle det vara sparsamt att under åren kosta på 40 grundliga djuprengöringar istället för ett tidigt byte. Sedan måste man väl tillägga att renligheten och fräschören också har ett värde.

Det goda exemplet

Vi frågar Daniel om det inte finns några bra exempel på rationell skötsel av textilgolv.

– Jovisst, titta på Spar Hotel på Karl Johansgatan i Göteborg, svarar han.

Det gör vi. Eva Florén tar emot och visar textilgolv i hotellets lobby, helt nära entrén. Det ligger textilgolv i hotellets korridorer också. Mjuka korridorgolv för tysta steg utanför sovrummen är ju en klassiker. Dessutom ligger textilgolv i frukostrestaurangen. Att dessa golv är åtta år gamla kan man inte se. Korridorerna Eva Florén visar har inga synliga gångstråk trots ständig trafik av hotellgäster och personal med servicevagnar. Korridormattorna har klart ljusa inslag i mönsterbilden utan att visa någon gulning, som annars lätt framträder.

Textilgolv 2

– Förklaringen är, säger Eva, att golven djuprengörs två gånger per år. Så är det också med de andra textilgolven, dock inte i hotellrummen, där trafiken är lättare.

Frukostmatsalen är naturligtvis som andra serveringslokaler utsatt för spill av kaffe, och mat.

– Fläckar tar vi bort genast, säger Jessica Öhrn, som visar sin restaurang med stolthet.

– Sedan har vi mycket skötsamma gäster, tillägger hon.

Lobbyn helt nära entrén i gatuplanet ser fräsch ut efter åtta slaskiga vintrar i Göteborg. Det är inte dåligt med hänsyn till att entrémattslösningen är ganska enkel. Eva Florén tar medvetet kostnaden för två djuprengöringar om året. Golven är snygga och funktionella efter åtta år. Borde inte fler göra som hon gör på Spar Hotel?

Magnus Rönnmark


Läs också:

Hur ska vi ha det med lärlingarna?

Att det är brist på golvläggare, i hela landet, är ett faktum. Det är också ett faktum att det är alltför få som väljer att gå golvläggarutbildning. Men även när det finns ungdomar som väljer att utbilda sig till golvläggare kan det uppstå problem. Som att få fram praktikplatser i tillräcklig omfattning. Hur ska det problemet lösas?

Publicerad: 2016-10-05

» Läs hela artikeln om Hur ska vi ha det med lärlingarna?