Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

"Adham blev snabbt en i gänget"

Plattsättaren Adham Shemmo är en av tolv miljoner syrier som har tvingats på flykt på grund av inbördeskriget. Idag arbetar han på Widells Golv i Härnösand. Adhams egen starka drivkraft att skaffa sig ett jobb, samt Henrik Widells öppna attityd och mod att ge honom chansen ledde till en anställning som båda är väldigt nöjda med.

Adham

Adham Shemmo, 34, kom till Sverige som syrisk flykting i november 2012. Han placerades i Härnösand och beiljades snabbt uppehållstillstånd. Ett och ett halvt år senare kunde hans fru och de två barnen komma efter. Här i Sverige har de sedan fått ytterligare ett barn. Idag är barnen åtta, sju och ett år gamla.

Var plattsättare i Syrien

Adham är kurd och bodde i staden Afrin, i den del av Kurdistan som ligger i Syrien, nära gränsen mot Turkiet. Där arbetade han som plattsättare och hans familj hade ett bra liv innan kriget startade 2011. Då blev allt kaos. Där fanns den syriska armén men även Islamiska Staten, IS, och kurdernas egna militära styrkor. Dessutom har Turkiet bombat i området, både mot IS och mot kurdiska milisgrupper.

Adham bestämde sig för att försöka fly. Hur och på vilka vägar han tog sig till Sverige vill han inte berätta närmare om, det väcker alltför obehagliga minnen.

Satsade hårt på att hitta jobb

Med hjälp av en lärare på SFI hittade Adham praktik på Timrå Plattsättning.

– Jobbet med att sätta plattor är ungefär lika i Sverige som i Syrien, men de material som används är olika, förklarar han. Och det var framförallt materialen jag fick möjlighet att lära mig under praktiken.

Därefter jobbade Ardham på ett par andra plattsättningsföretag innan han landade på Widells Golv. Han såg en annons för Widells Golv, inte en platsannons utan bara en annons där man berättade om vilka jobb man utförde. Han mailade direkt och på den vägen är det. Både Ardham och hans arbetsgivare Henrik Widell är mycket nöjda.

Läs hela berättelsen i Golv till Tak 3/17 som är ute 9 mars.


Läs också:

Flytande och formbart blir fast och hållbart

Hur fungerar det egentligen med avjämningsmassor och spackel? Hur kan materialet i ena stunden vara så smidigt och formbart, faktiskt pumpbart, och sedan bli hårt som sten på ganska kort tid? Här får vi förklaringen.

Publicerad: 2017-02-06

» Läs hela artikeln om Flytande och formbart blir fast och hållbart