Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Aktuella corona-effekter

Vi har återigen ställt frågor om coronakrisen till några branschföreträdare. I vilken utsträckning har den fram till idag påverkat verksamheten, och hur?

Här följer svaren från två av dem.

Ronnie Österberg, Metodgolv i Stockholm:

När det gäller leveranser har vi haft lite störningar och då handlar det om sådana som har sitt ursprung i Sydeuropa.

När det gäller jobben är det så att det som rullar, det rullar. Det är emellertid inte någon tillströmning av nya uppdrag, det är inga som trycker på investeringsknappen just nu.

Krispaketen ger knappast så mycket för vår del. Korttidspermittering tror jag inte på. Man måste kunna se ett slut på perioden för att det ska vara intressant.

Det känns osäkert inför hösten. Vi inom golvbranschen, och byggbranschen generellt, behöver få några positiva signaler snart. För fortsätter det så här, så är vi nästa bransch som står inför problem.

Per Andersson, Ljungby Golv:

På kundsidan har coronakrisen haft mycket marginell inverkan för oss. Det är bara på ett äldreboende vi inte kunnat gå in och göra ett planerat jobb. Vi ser lika långt fram i orderböckerna som vi brukar göra och projekt att räkna på är sig likt sedan tidigare. Dock vet man inte om alla projekt dras igång.

För säkerhets skull har vi tagit hem material i mycket god tid till våra projekt. Men hittills är det bara keramik från Italien och Spanien som det rått osäkerhet kring. Våra leverantörer har inte kunnat garantera att de leveranserna skulle komma fram, fast det har de gjort. Specialbeställningar av keramik har det emellertid bara varit att glömma.

Själva jobbar vi på som vanligt, med vissa försiktighetsåtgärder. Vi tänker på hygienen och tvättar händerna ofta. Och om någon är förkyld, stannar den personen naturligtvis hemma. Vi var också snabba med att strama upp när det gäller besök av till exempel leverantörernas säljare. Och när vi är ute på jobb är det ju mest på mindre orter. Där är det ingen trängsel i vanligt fall heller. En, kanske lite oväntad, effekt vi märkt av krisen är att det blivit ett lugnare och behagligare klimat på byggena, att man tar er hänsyn till varandra.

Vi har förstås tittat på krispaketen, men det är ingenting som är riktigt relevant för oss. Man ska leda i bevis att man lider stor ekonomisk skada samt att det beror på corona, det känns svårt. Jag är mer bekymrad för att paketen ska kunna utnyttjas och på något sätt måste de ju ändå betalas.

Vi jobbar som sagt på, och vi är försiktiga med kostnader. Kan våra golvläggare gå till jobbet, så håller vi igång målare, rörmokare, elektriker och snickare.

I Golv till Tak 4/20, som finns ute 11 maj, svarar även ett par leverantörsrepresentanter på motsvarande frågor.

Elisabeth Sedig


Läs också:

Golvbranschens hållbarhetskommitté Rustar företagen för framtida krav

Hur kan vi inom golvbranschen bidra till hållbarheten, vad bör vi fokusera mest på och vad efterfrågas av kunderna – nu och framöver? Det är frågor som Golvbranschens Hållbarhetskommitté bevakar och föreslår strategier för.

   

Publicerad: 2020-04-01

» Läs hela artikeln om Golvbranschens hållbarhetskommitté