Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Att stå och jobba är bra – varför gör vi inte det då?

Ergonomer talar ständigt om fördelarna med att stå upp och jobba. Att slippa krypa på knä på golvet och lägga mattor så att axlar och leder tar stryk. Men den informationen verkar ha svårt att tränga ut. Det finns idag mängder med verktyg framtagna för att kunna jobba stående men de är inte speciellt vanligt förekommande ute på byggena iallafall.

Danska iTools har varit lite av pionjärer på området och drivit en intensiv produktutveckling. Eller som man säger i sin reklam:

"Som den enda producenten i världen kan vi erbjuda kompletta lösningar för stående golvläggning, så att du kan lägga golv snabbt och effektivt utan att få ont i knän, rygg och skuldror. Alla våra produkter har samma grundidé: Att göra så jobbet går snabbare och samtidigt med mindre belastning för hantverkaren."

I sortimentet hos iTools finns bland annat limspridare, verktyg för spackling, tejpläggning, trådskärning och uppskärning av fogar.

Att sta tejphÜllare1.jpg

Bättre fysik?

Duri i Mölndal har agenturen för iTools i Sverige och där är de lite missmodiga över att produkterna säljer så lite.

- Det borde finnas en betydligt större marknad för sådana här produkter, säger Lars Lindgren, Duri. Den efterfrågan som finns kommer från yngre läggare men är ändå inte särskilt omfattande.

Lars spekulerar om att dagens unga golvläggare förmodligen känner sina kroppar bättre än vad gårdagens gjorde. Styrketränar ofta och är allmänt mer rörliga.

- Förut sa man att en golvläggare höll fram till ungeär 45 år, säger Lars. Men idag tycker jag att vi ser fler och fler som till och med är 50+.

En orsak till att det går långsamt att sprida den här typen av verktyg kan ju också vara att läggarna tror att effektiviteten minskar. Att man lägger färre kvadratmeter per timme och därmed får lägre förtjänst. Men det stämmer absolut inte, säger Lars:

- Du är lika effektiv om du jobbar stående som om du ligger på knäna och jobbar. Åtminstone när du tränat lite. Så den typen av argument stämmer inte.

Behov?

- Vill killarna ha ergonomiska verktyg?

- Nja, säger Göran Carlsson, vd för Olle Lind Golv, och drar på svaret. Nej, jag kan inte säga att det finns något sug eller krav från grabbarna på den här typen av hjälpmedel. De ergonomiska problem man diskuterar mest är vikten på rullar och tvånget på stora arbetsplatser att ha hjälm och styddsglasögon när man ligger på golvet och svetsar inne i ett hörn. Det blir varmt, svettigt och obekvämt. Där ligger väl fokus just nu.

Thomas Åkerblad

 


Läs också:

Rådhus med bevarandekrav fick nygammalt golv

När golvet i festsalen i den gamla tingslokalen i Umeå Rådhus skulle läggas om var både länsstyrelsen och länsantikvarien inblandade eftersom byggnaden anses bevarandevärd. Förutsättningen var att golvet skulle se exakt likadant ut som det gjorde när huset var nybyggt i slutet av 1800-talet. En stor utmaning för golvläggarna, som får högsta betyg av byggnadens förvaltare.

Publicerad: 2013-11-05

» Läs hela artikeln om Rådhus med bevarandekrav fick nygammalt golv