Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Avancerad plattsättning i cykelgarage

Cykeltrafiken ökar i våra städer och alltfler kombinerar cyklandet med kollektivt åkande till arbetsplatsen. För att underlätta och förenkla cykelpendlandet byggs fler och fler cykelgarage i anslutning till tåg och bussar. Malmös senaste Bike & Ride-anläggning är både attraktiv och serviceinriktad. Golv & Kakel i Malmö har utfört en entreprenad med intressant design.

Cykelgarage IMG_0308.jpg

Malmö har länge varit en av Sveriges bästa cykelstäder och 100 000 pendlare åker till och från staden varje dag. Citytunnelstationerna Hyllie och Triangeln har tidigare fått sina Bike & Rides, i februari i år var det dags för Malmö C. Det underjordiska cykelgaraget har plats för 1500 cyklar, varav 700 platser finns i en låst parkeringsdel.

250 kvadratmeter klinker på väggar och pelare

NCC har haft byggentreprenaden med Golv & Kakel som underentreprenör. Uppdraget fick de sommaren 2013 och i december var de klara med arbetet.

Wolfgang Liepack på kommunens gatukontor har varit gestaltningsansvarig. Och omsorg om arkitektur och design genomsyrar den användarvänliga och ljusa anläggningen med glasdörrar och stora fönster. Kulörerna orange och grönt dominerar på väggar och golv, men även det keramiska materialet har fått stort utrymme.

– Det finns många små väggytor och pelare i garaget och totalt har vi monterat 250 kvadratmeter klinker som ju har högre slitstyrka än kakel, säger Patrik Lövkvist, vd för Golv & Kakel.

Mycket mönsterpassning

Klinkerserien heter Color och kommer från CC Höganäs. Plattorna är 20 x 10 centimeter, i mönsterpassningar har ibland de halverats till 10 x 10 centimeter.

– Det har varit ett pill med mycket mönsterpassning, säger Patrik Lövkvist. Två montörer har gjort jobbet och haft en ritning att gå efter som de sedan översatt till verklighet. För att få det snyggt har de fått prova sig fram.

Förvaringsskåp för bland annat hjälmar, en cykelbutik med verkstad, cykeluthyrning, luftpumpar, toaletter och informationstavllor är bara några av de faciliteter som cyklisterna kan använda sig av. En lounge där man kan koppla av i väntan på sitt tåg tillhör de mer attraktiva. De tredelade väggarna inne i loungen är monterade med matt brun klinker som sockel och därovan en blank vit klinker till brösthöjd. I centrum på en av väggarna finns en vattenho och under den kan man läsa H2O, mönstersatt i mörkblått klinker.

– Förmodligen har man velat lätta upp det vita och bryta enformigheten, säger Patrik. Och H2O säger ju vad som finns i kranen.

Omväxlande matt och blankt

Detaljerna är viktiga och gränsen mellan klinker och den målade väggytan ovanför, markeras av med en metallist.

– Metall är säkrare än plast. Sätter man en tändare till plasten smälter den. Och titta på hörnkulorna i metall – så vackra de är. Helheten med omväxlande matt och blank klinker, metallisten och den orange väggkulören har blivit en snygg design, säger Patrik Lövkvist.

I loungen finns också toalett och dusch för den som vill byta kläder eller fräscha upp sig efter cykelturen till stationen. Och det finns ytterligare fyra toaletter där Golv & Kakel lagt grå golvklinker, 20 x 20 centimeter, från CC Höganäs.

En klinkerhand var en utmaning

På en annan vägg i garaget pekar en stor hand mot tågen för att resenärerna snabbt ska hitta uppgången. Att mönsterpassa handen på den lilla väggbiten var inte lätt enligt Patrik Lövkvist:

– Montörerna har först räknat ut ytan och sedan räknat platta för platta, med början i sockeln och byggt sig upp. Det är ju också viktigt att fogarna följer med i linje hela vägen. På en dag hann de normalt montera åtta till tio kvadratmeter, men ibland inte mer än fyra kvadratmeter.

Kräver engagemang och stort tålamod

Kameraövervakning och vakter håller koll på anläggningen, men för den som vill finns en låst cykelparkeringsdel där man kan hyra sin cykelplats. Även här har montörernas skicklighet satt avtryck. På den vitkaklade kortväggen har de fällt in Bike + Ride Malmö i blått.

– Montörerna har fått tänka till och det har varit speciellt intresserade killar med stort tålamod som klarat av jobbet. Och visst är det här mycket roligare än att bara sätta enfärgat. Vi har tidigare utfört den här typen av speciella jobb och de blir som monument över företaget och ett bra referensobjekt, säger Patrik Lövkvist.

Christina Adlers


Läs också:

Ledstråk kommer vi att få se alltmer av

Allmänna lokaler kommer i allt större utsträckning att anpassas till funktionshindrade på olika sätt. Ledstråk som en hjälp till personer med nedsatt orienteringsförmåga, till exempel synskadade, är ett av Boverkets förslag på hur man uppfyller kravet att ta bort onödiga hinder i publika lokaler.

Publicerad: 2014-04-26

» Läs hela artikeln om Ledstråk