Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Mitt i smeten!

Tidigare har vi i Golv till Tak visat upp Stockholm Design District och beskrivit hur fler och fler golvleverantörer förlagt sina showroom dit. Här ger vi en överblick över hur det ser ut i Göteborg. Där är inte utställningarna koncentrerade till en byggnad utan finns i centrum av stan inom en radie av mindre än 500 meter från Domkyrkan. Mer centralt kan det inte vara.

Flera stora arkitektkontor i Göteborg – som till exempel Wingårdhs – ligger i centrum innanför Vallgraven och därför följer givetvis golvleverantörerna efter. Det gäller att snabbt vara tillgänglig när arkitekterna vill klämma, känna och titta på olika golvmaterial. Kontrollera hur golvet ser ut i en viss belysning eller om det är matt eller blankt. Allt sådant som inte går att se på datorskärmen.

Vissa utställningslokaler har funnits länge, som Kasthalls, medan andra tillkommit på de senaste åren, som NTKs, Bjelins och Dahl Agenturers. De flesta av lokalerna ligger på västra sidan av Västra Hamngatan där området runt Magasinsgatan utvecklats till ett designcenter för Göteborg med ikoniska varumärken som till exempel Norrgavel.

Plus att man på två avrivna tomter skapat ett improviserat torg med food trucks och kaféer som blivit ett centrum för det trendiga Göteborg. Åtminstone när det är varmt och soligt ute! Om det fungerar under en slaskig Göteborgsvinter är kanske mera tveksamt? Kanske kan man sälja varm glögg?

Var finns alla?

De showrooms för golvprodukter som finns i Göteborgs centrum är:

Bjelin, Västra Hamngatan

Bjelin har ett paradläge med showroom som vetter ut mot promenadstråket Västra Hamngatan.

Dahl Agenturer, Södra Larmgatan

Detta är den senast tillkomna lokalen som invigdes 29 september.

– Det var helt rätt att hamna "mitt i smeten", säger Agneta Stjärnlöf, regionchef för Dahl Agenturer. Nära för våra kunder att slinka in och ta och känna på materialen. Vi hade fullt hus hela invigningsdagen så det visar att vi ligger där vi ska.

Kasthall, Kaserntorget

Kasthall finns på Kaserntorget sedan länge. Nytt för i år är att man flyttat en trappa upp i fastigheten till dubbelt så stora lokaler.

– Vi tycker det är jättebra att våra kollegor också samlas i de här kvarteren, säger Titti Liljegren, Kasthall. Det vinner vi alla på.

Bolon, Desyt och Tarkett, Lasarettsgatan

Studio L6, vilket står för adressen Lasarettsgatan 6, är ett gemensamt galleri där leverantörer av möbler och inredning samsas. Eller som man säger i reklamen: "Vi tillhandahåller handsprit och ansiktsmasker, givetvis står kaffet alltid på. Det är lätt att hålla avstånd på våra 1000 kvadratmeter."

Från golvsidan finns här Bolon, Desyt och Tarkett representerade. L6 samarbetar med Studio B3 i Stockholm som är uppbyggt på samma sätt.

– Vi byter idéer med varandra, säger man på L6. Dock är det inte givet att det som fungerar i Stockholm fungerar i Göteborg eller vice versa. Lite olika är vi.

På östra sidan av Västra Hamngatan ligger NTK och Ogeborg.

NTK, Kyrkogatan

NTK flyttade in i lokalerna för ett och ett halvt år sedan tillsammans med tre andra textil- och inredningsföretag. Interiören är designad av den välkända arkitekttrion Claesson, Koivisto, Rune. Maximal kundanpassning?

Ogeborg, Vallgatan

En liten skylt mot gatan men en stor lokal inne på gården.

Andra showrooms i Göteborg

Kährs håller till i Amerikahuset snett nedanför Masthuggstorget och Forbo har showroom i sitt huvudkontor på August Barks gata i Högsbo industriområde i södra delen av Göteborg. Gerflor bygger showroom på Hisingen i sitt nya lager som är under uppförande. Tarkett har dessutom ett större showroom i sitt regionkontor på Varbergsgatan alldeles på gränsen till Mölndal.

Är det någon lokal som vi missat – hör av er! Det är bra att veta var ni finns.!

Thomas Åkerblad


Läs också:

Mosaikrestaurering Värdefull väggmosaik återställd

Valhallabadets magnifika och mästerliga väggmosaik i Göteborg, skapad av konstnär Nils Wedel, har med åren fått skador och utgjort en säkerhetsfara för besökarna. Under några veckor i sommar har konservatorer arbetat med att återställa och säkra en av mosaikväggarna som nu lyser igen. Hur länge är dock ovisst, badhuset ska med tiden ersättas med en multiarena.

Publicerad: 2022-10-01

» Läs hela artikeln om Mosaikrestaurering