Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Värdefull väggmosaik återställd

Valhallabadets magnifika och mästerliga väggmosaik i Göteborg, skapad av konstnär Nils Wedel, har med åren fått skador och utgjort en säkerhetsfara för besökarna. Under några veckor i sommar har konservatorer arbetat med att återställa och säkra en av mosaikväggarna som nu lyser igen. Hur länge är dock ovisst, badhuset ska med tiden ersättas med en multiarena.

Valhallabadet har alltsedan öppningen 1956 varit ett populärt besöksmål för göteborgare. Med tiden har byggnaden satt sig, sprickor har uppstått och därtill har värme och fukt frestat på de totalt 700 kvadratmeter stora muralkonstverken bakom bassängens kortsidor. Motiven är modernistiskt abstrakta i ljusa pastellfärger. I de oregelbundna fälten kan betraktaren läsa in både vatten, fiskar, vågor och något som påminner om en människokropp.

Stora sprickor

Nu har ena kortväggen som också är yttervägg återställts, den andra väntar på att inventeras.

– Badhus är en hård och utsatt miljö. Den östra mosaikväggen hade rört sig och fått tre riktigt stora sprickor från golv till tak, och mosaikbitar hade spruckit och fallit ner. Väggen består också av putsade och målade fält där gamla putslagningar och målning med plastfärg hade släppt. Nu har vi restaurerat väggen och skapat en illusion genom målning, säger Lisa Holmgren, konservator på Stenkonservering Väst, som tillsammans med Peter Westman och Katarina Ekestubbe arbetat fem veckor med väggen.

Stort konstnärligt värde och gediget hantverk

Mosaikväggen har ett stort arkitekturhistoriskt och konstnärligt värde. Glasmosaiken som tillverkades på Kosta Glasbruk på 1950-talet monterades av italienska gästarbetare efter Nils Wedels ritningar.

– Många mosaikbitar är, tillägger Lisa Holmgren, handklippta och det märks att arbetet utförts med stor omsorg.

Det nu genomförda arbetet har dels syftat till att säkra väggen så att inga lösa bitar faller ner på besökare, och dels till att estetiskt återställa konstverket. Men hur länge badhuset får stå kvar överhuvudtaget är det ingen som vet. Byggnaden ligger i ett evenemangsområde med bland annat Scandinavium och Ullevi och det ingår i ett stadsutvecklingsprojekt med planer på en multiarena.

Säkerhet och estetik

Konstverkets mosaik rengjordes med vatten och såpa. Lösa mosaikbitar plockades ner och monterades tillbaka, saknade mosaikbitar målades fram. Mindre sprickor lagades med injekteringsbruk. Väggen består av många olika kulörer och för att få fram originalkulörerna har Lisa Holmgren och hennes kollegor skrapat och rengjort, färganalyserat, provat och själva blandat pigmenten på plats. Målat har de gjort med silikatfärg.

– Silikatfärg är både miljövänligt och hållbart. Färgen släpper igenom fukt som kan vandra ut och in, något som är bra i den här fuktiga miljön. De gamla lagningarna som ibland var tio centimeter djupa och hade en avvikande färg har vi nu fyllt igen och i mosaikpartierna har vi använt en färgad mjukfog som harmonierar med mosaikens pastellfärger.

– Vårt arbete är främst en insats för säkerheten, men också estetiskt för att väggen ska lysa igen och på håll luras ögat och man ser inte lagningarna. Ibland har jobbet varit en baggis och ibland svårare än vi trott, med ett ljus som inte varit det bästa. Men det har varit en process som flutit på och jag tycker vi har lyckats bra. Det har också varit jättekul och en ära att få vara med och bevara en av Göteborgs vackraste och största mosaikväggar, säger Lisa Holmgren.

Ska rivas?

Valhallabadet är ett av Skandinaviens största inomhusbad och besöks årligen av omkring 500 000 motionärer och elitsimmare. Byggnaden som ägs av fastighetsföretaget Higab är stor och består av flera anläggningsdelar med bland annat en 50-metersbassäng som tillkom på 1980-talet. Mosaikväggarna finns i den gamla delen med 25-metersbassängen och med ett tio meter högt hopptorn.

– Under större delen av renoveringstiden har simhopparna tränat som vanligt, bassängen har däremot varit stängd för allmänheten. Mosaikväggen har ett stort kulturhistoriskt värde och vi ville inte vänta med renoveringen med tanke på sprickbildningen. Nu tvingas vi ändå stänga helt några veckor sedan några fönster börjat läcka, säger Fredrik Andersson, teknisk förvaltare på Higab.

– Ingen vet när byggnaden ska rivas, olika alternativ utreds av politikerna. Det är knepigt, men under tiden måste vi hålla öppet och samtidigt ta ansvar för Valhallabadets underhåll. Badhuset är populärt och det enda i staden med läktare och tio meters trampolin. Varje år arrangeras ett stort antal tävlingar och vi måste säkerställa personsäkerheten och att badanläggningen fungerar, säger Fredrik Andersson.

Christina Adlers


Läs också:

Cementa Cementkarusellen snurrar vidare

Cementas tillfälliga tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland löper ut 31 december. Från Cementas sida bedömer man att Slitefabriken – även utan nytt tillstånd – kan leverera fram till sommaren 2023. Därefter är situationen oviss.

Publicerad: 2022-09-29

» Läs hela artikeln om Cementa