Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Djärvt och spännande

Stort. Mörkt och dramatiskt. Struktur och metall. Så ser årets badrumstrender ut. Golv till Tak har besökt två stora kakelbutiker och diskuterat vad marknaden vill ha just nu.

Kakelspecialisten har en stor modern butik vid Medborgarplatsen mitt på Söder i Stockholm. I dessa kvarter är bostäd-erna en salig blandning av smålägenheter och stora våningar från förra sekelskiftet.

- En spännande mix av kunder, tycker Mia Wassberg som är projektsäljare på Kakelspecialisten och den som kunderna först möter i butiken.

Djarvt croco charbon.jpg

KUNDERNA VÅGAR MER IDAG

Vad vill kunderna när de kommer in i butiken?

- De vill vara unika, säger Mia och höjer lätt rösten. Det sökandet är en viktig drivkraft. Man vill ha något som är annorlunda och som man tycker stämmer överens med en själv. Och man vågar mer idag. Vågar använda mörka färger och skapa dramatiska effekter som uttrycker känslor. Vågar sätta tung granitkeramik på väggarna. Tungt på golvet och lätt på väggarna är inte längre den givna regeln.

- Kontraster är en annan trend, fortsätter Mia. Djärva kopplingar. Tunga metaller är populära. Guld är också någonting som kommer. Sten - gärna med fossiler och i olika toner. Lätt beige är populärt. Likaså terrakotta och till och med pärlemor. Det finns gott om gamla lägenheter med högt i taket. Ofta vill man ha ny design även där. Men den ska ändå andas äldre tider och framförallt kvalitet. Kanske vill man försöka återskapa gamla mönster.

 

MAN MÅSTE VETA VAD SOM FINNS

- Det här ställer större krav på framtidens säljare, poängterar Mia. Det är inte bara att kränga en pall svart och en pall vitt kakel och sedan är det klart. Man måste veta vad som finns. Det blir mindre och mindre av gör-det-själv jobb. Dagens kund är kunnig och inser sina begränsningar. Och har tack vare ROT-avdraget råd att låta en fackman göra jobbet.

- När det gäller formaten märker vi en övergång mot större plattor både på golv och vägg, konstaterar Mia. Något som också underlättats av att vi nu fått golvbrunnar som är anpassade för stora plattor. Det finns också en trend mot tunnare plattor. Men det ställer ju också större krav på att underlaget är jämnt vilket kanske kunden inte alltid tänker på. Dessutom är stora, tunna plattor lättare att knäcka.

 

TRE KLASSER

- Vi säljer också badrumsmöbler samt kranar och beslag, berättar Mia. På marknaden finns det i princip tre klasser. Den billigaste är IKEA-varianten - som absolut inte är dålig. Sedan kommer fack-butiker som vi, som säljer kakel och inredning, samt slutligen de speciella lyxmärkena som har egna specialbutiker i city. Så det är bara att bestämma prisläge. Allt finns. Trender som vi ser här är att badkaren inte är så stora längre och att bubbelbadkaren definitivt har tappat i popularitet.

 

AVANCERADE MOSAIKMOTIV POPULÄRA

Ekeby Bruk Bad & Kök är en mycket stor butik för kakel, klinker samt utrustning för kök och bad. Den ligger i utkanten av Uppsala och passande nog i lokaler som en gång rymde Uppsala-Ekebys keramik-tillverkning.

Djarvt 100816 054.jpg- Djarvt 100816 030.jpg

Omsättningen ligger på 40 miljoner kronor varav 15 miljoner är keramiska produkter, berättar Nils Brolin som tillsammans med Darek Boczar och Mattias Jansson äger företaget. Det är ren försäljning. Vi utför inga entreprenader.

- Vi har ett stort utbud och vi säljer starka varumärken, säger Nils. ROT-avdragen är ju populära och innebär att folk köper in mer tjänster. Vi räknar med att 25 procent av vår försäljning går till gör-det-självare. Generella trender är att både badrummen och keramikplattorna blir större. Åt andra hållet på storleksskalan så är avancerade mosaikmotiv populära. De går att beställa från mosaikleveran-tör-erna och få levererade färdiga för uppsättning.

- Strukturer är intressanta, påpekar Nils. Vi har till och med keramik som ser ut som läderväggar med mönster och knappar. Det sägs ofta att keramik med träutseende ska vara en trend - men vi säljer ingenting av det. Naturstensutseende säljer dock.

- Ifråga om badrumsmöbler så är det låd-förvaring som gäller nu istället för skåp. Enkla former och raka linjer. LED-belysning och givetvis golvvärme är intressanta tillägg. Hemma-spa och ångdusch är också populärt.

 

INTE BARA KERAMIK

Våtrumskollektionerna med plastgolv och plast-vägg följer även de samma trend-er. I Tarketts nya Aquarelle-kollektion för våtrum finns mönster med "pärlemorskimmer, småsten i 3D--effekt och modern gummikänsla" eller "ruff betong-känsla".

I Forbos nya våtrumskollektion med Aqualon och Onyx finns trä- och skiffermönster för golv och olika typer av platt- och naturstensmönster för väggarna.

Thomas Åkerblad


Läs också:

"Barnen ska ha rätt till en vacker miljö"

Förskolor kan se ut på många olika sätt. I Alby söder om Stockholm ser en ut som en stor princesstårta klädd med silvermarsipan. Inuti är den också speciell - här har man använt de allra senaste tankarna och idéerna om hur barn ska ges möjlighet att utvecklas och att få så många nya och spännande intryck som möjligt.

Publicerad: 2010-07-07

» Läs hela artikeln om "Barnen ska ha rätt till en vacker miljö"