Alla tjänar på en bra entré
Med en god entré kan man spara pengar på städning och underhåll och dessutom få en fräschare och snyggare miljö inomhus. Det finns många bra och lättstädade lösningar att välja på i dagens utbud.
Publicerad: 2010-06-07
Botkyrka kommun behövde en ny förskola i Alby efter att den gamla hade bränts ned. Kommunen och arkitektkontoret 3dO genom arkitekt Ami Katz ville göra "en byggnad präglad av inlevelse i barnens villkor, pedagogiken och platsens förutsättningar. Byggnaden ska vara inspirerande och säker för att motverka negativa tendenser som skadegörelse och otrygghet".
Tankarna resulterade i en byggnad med ett mjukt formspråk runt en öppen gård. Det finns bara en ingång vilket är högst avsiktligt för att förebygga vandalisering.
Fasadernas böjda linjer ansluter till naturmarken och bergknallen i parken samtidigt som de skapar en motsats mot den fyrkantiga förortsarkitekturen runt omkring. Tak och fasad är av brandtålig aluminium och upplevs som en hel form från utsidan. Den inre gårdsfasaden är av trä och har ett tak som gör det möjligt att röra sig runt gården väderskyddad.
Det finns totalt åtta avdelningar grupperade kring gården och med tillgång till matsalen - eller som Martin Gråfors, utvecklingspedagog på förskolan, påpekar:
- Här säger vi restaurang. Matsal ger så tråkiga tankekopplingar.
Fyra avdelningar delar på en ateljé som är ett stort rum med högt i tak som går från ytterfasad till gårdsfasad. Ateljén är inspirerad av Moderna Museets dito. Varje grupp om två avdelningar delar på ett lekrum och ett kapprum. Varje avdelning har två rum, pentry och toalett. Lösningen har blivit yteffektiv, funktionell och med en mängd möjliga revirgränser för barnen att känna sig trygga i och utmana. Gränsen mellan varje del i huset markeras av olika materialval så att barnen på ett pedagogiskt sätt kan förstå hur huset är uppbyggt.
Barn vill gärna ha ställen där de kan vara ifred. Rummen är därför utformade så att vrår uppstår, till exempel bakom låga väggar. Där känner sig barnen säkra men vuxna kan ändå övervaka. Barnen har fått vara med och välja under projektets gång och Ami Katz säger:
- Det intressanta var att de valde mer "avancerade" kulörer som ljunglila, pistagegrönt och neapelgult än de man oftast ser i barns miljöer.
På samma sätt som man säger restaurang i stället för matsal så vill man komma bort från institutionskänslan i all utformning. Alla möbler är mörkbrunbetsade i stället för ljus bok eller björk. Textilierna har tecknade mönster och fin struktur och i stället för kakel har man valt pastillmosaik. Det går att ta på de små pastillerna och det ger ett rikare intryck än slät plastvägg eller en målad yta. Barnen ska känna med alla sinnen.
Även tankar på framtiden finns med i planeringen - om behoven ändras. Lokalerna ska kunna fungera bra för både demensvård eller dagverksamhet för vuxna.
- Det enda vi ångrar är att vi inte lät installera golvbrunnar i ateljéerna, säger Martin. Det hade underlättat. Och dessutom hade det ju inte varit något problem med golvbeläggningen med tanke på att den matta vi valde går att använda till våta ytor.
- Genomgående golvbeläggning är Royal plastgolv i en specialfärg med en mörk melering mot ljus botten - ett lite ovanligt mönster i sådana här sammanhang, säger Per Dyberg, Armstrong. Totalt har vi levererat cirka 1 300 kvadratmeter till förskolan Ugglan.
- Vårt motto är att barnen ska ha rätt till en vacker miljö, säger Martin och det tycker vi att vi lyckats med. När det gäller golvvalet är vi - spontant - supernöjda.
- Det var så mycket vinklar och vrår och "konstigheter" i planlösningen att spillprocenten ökade kraftigt, säger Bosse Andersson på golventreprenören Hellberg & Nilsson. Om den på ett vanligt bygge är 17-20 procent så var den här över 25. Men det var ett kul jobb och killarna jobbade hårt för att minimera spillet.
I personalutrymmena har man valt att använda direktslipade betonggolv som kontrast mot barnens mjukare ytor och kompletterat med kraftiga färgaccenter i inredningen. Det ska märkas att det är arbetsrum och inte lek.
Utemiljön runt förskolan är också väl genomarbetad med många speciella lösningar. Här hittar vi till exempel konstgräs på hela tomten - alla som sett leriga gräsmattor förstår tanken.
Små färgglada kullar gjorda av gummigranulat i många kulörer är både vackra och bra att hoppa på. På bilden ovan studeras de av en grupp arkitekter på studiebesök.
Ringgummimatta under och omkring rutschkanan för att förebygga skador och klättra på. Här är det verkligen genomtänkta lösningar!
Thomas Åkerblad
Med en god entré kan man spara pengar på städning och underhåll och dessutom få en fräschare och snyggare miljö inomhus. Det finns många bra och lättstädade lösningar att välja på i dagens utbud.
Publicerad: 2010-06-07
Uppdaterad 2019-03-08