Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Domotex 2011 - golvbranschen andas vårluft i Hannover

Sedan drygt 20 år är Domotex-mässan i tyska Hannover startskottet för det nya "golvåret". I år ägde mässan rum den 14—18 januari i ett snöfritt Hannover med "vårväder". 40 000 besökare från 87 länder såg det nyaste som finns att se på golvmarknaden. 60 procent av besökarna var från andra länder än Tyskland vilket stadfäster mässans internationella karaktär.
Domotex Entré.jpg

Årets Domotex besöktes av 40 000 personer varav 60 procent kom från andra länder än Tyskland.

Domotex Tarkett Tarkospray Domotex 1 169.jpg

I Tarketts monter demonstrerades bland annat nya Tarkospray, med vilket läggaren kan limma i stående arbetsställning.

Allt på en gång

I en stor och livlig monter visade Tarkett upp de olika delarna i sitt breda sortiment. De många demo-ytorna gav liv och rörelse i montern - ett beprövat och alltid väl fungerande koncept.

Montern var indelad i olika användningsområden eller miljöer där passande golvmaterial presenterades. Bland nyheterna kan nämnas:

Tarkospray - ett vattenbaserat spraylim som är ergonomiskt fördelaktigt för läggaren, det vill säga limningen görs i stående arbetsställning. Enligt uppgift är det tre gånger snabbare och vid läggning går det bara åt 20 procent av limmängden jämfört med traditionell golvlimning. Användbart för alla typer av plastgolv.

Tekstone - Tarketts version av golv med slityta utförd i Välinges nya träpulverteknik. Utseende som keramik men enklare att lägga - kärnan är HDF-skiva med klickfog.

ID Vision Wood Luxury Vinyl Tiles - HDF-kärna med fanérskikt ovanpå och på toppen 0,8 millimeter genomskinlig vinyl. En ny typ av kombinationsprodukt avsedd butiker och offentlig miljö.

Domotex Tarkett Fanérgolv med vinylDomotex 1 207.jpg

ID Vision Wood Luxury Vinyl Tiles - ett nytt fanérgolv avsett för offenligt miljö.

Alterna - ett nytt PVC-fritt plastgolv baserat av polyolefin. Extremt flexibelt och med XP ytbehandling. Populära demonstrationer var spraylimningen där en tysk Tarkettmedarbetare på ett schvungfullt sätt höll stor föreställning. På annan plats i montern demonstrerade Tarkettveteranen Leif Fällman läggning av "Floor in a box". En produkt som redan finns på den svenska marknaden.

Antikt och rustikt

Kährs satsade i år på både Domotex och BAU i München - mässorna gick parallellt. En mindre monter i Hannover för den internationella marknaden och en större på BAU för Tyskland samt omgivande Schweiz och Österrike. Budskapet var detsamma på båda ställena med nya kollektioner med rustika utseenden och utföranden som ser hantverksmässiga ut. Golven är producerade av Kährs i Kina och finns för närvarande inte i det svenska sortimentet.

Domotex Kahrs 2 126.jpg

Kährs visade golv med rustikt och hantverksmässigt uttryck.

Enligt Stina Andersson och Anders Edh, designchef respektive global produktchef på Kährs, är kollektioner som dessa mycket populära i Centraleuropa och kommer på sikt förmodligen även att tas upp på den svenska marknaden.

Nytt namn och nya produkter

Förutom nya produkter kunde Alloc visa upp ett nytt namn, BerryAlloc. Både Berry och Alloc är produktgrupper inom den belgiska Beaulieu-gruppen som nu sammanförs till en enhet.

- För Sveriges del innebär det främst att Alloc kommer att ta upp trägolv ur Berry-sortimentet i sitt sortiment, säger Allocs marknadschef Lars Traaholt. Det blir totalt tio stycken produkter ur Berry Wood-kollektionen som kommer att lagerhållas. Sortimentet kommer att lanseras under våren.

Domotex Berry Alloc 1 230.jpg

I montern hos BerryAlloc trampade man på de nya mönstren i Original-serien.

På laminatsidan fanns nya mönster i Original-serien i färgskalan grått-ljust-betong. Nya större format på plattorna i de keramiska mönstren samt en rykande färsk produkt med slitskikt i Välinges nya pulverteknologi. En produkt som var så ny att den inte ens hunnit få något namn.

- Vi välkomnar förslag, säger Lars med ett stort leende.

Fem meters bredd

Beaulieus plastgolv säljs under namnet Beauflor i Sverige. Som nyheter kunde Jens Konradsson, Nordenansvarig hos Beauflor, berätta att fyra CV-kollektioner på fem meters bredd kommer att nylanseras på den svenska marknaden. Produkterna har polyesterbärare och är avsedda för hemmiljö. Alla produkter förses dessutom med en ny antibakteriell yta.

Nytt trägolvskoncept

Domotex Golvabia 2 071.jpg

Roger Davidsson, Golvabia, visar fanérgolvsnyheter.

Golvabias specialitet har under många varit att göra fanérgolv med argumenteringen att tjocka trägolv är ointressanta eftersom kunden ändå inte utnyttjar det tjocka golvets möjlighet till omslipning. I de flesta fall har modet hunnit ändras så att man istället väljer att byta träslag och lägga ett nytt golv.

På Domotex och BAU lanserade man nu Lightwood, ett nytt sortiment med fanér-trägolv i lite vildare och mer modeinriktade utföranden. Marknadsföringen riktar sig enligt företagspresentationen mot inredningsintresserade människor "som vill ha ett modernt, levande och aktuellt hem, även på golvet. Det breda sortimentet innehåller dagens storsäljande favoriter, men fokuserar också på trendiga och exklusiva modeller med stark karaktär som passar nya och framväxande inredningstrender." Kort sagt: Modegolv som man byter ut när utseendet inte längre känns fräscht - men det är ändå äkta trägolv.

Sälja is till eskimåer

Holländska Fetim har siktet inställt på svenska marknaden med sina massiva trägolv med namnet Solidfloor. Under 2010 har man testat i Göteborgsområdet berättar Carlos van Vorst, exportansvarig för Norden hos Fetim.

- Vi har ett halvdussin återförsäljare runt Göteborg samt i Borås och Jönköping, säger Carlos. Målsättningen för 2011 är att vi ska etablera oss med återförsäljare även i Stockholms- och Malmöregionerna. Vissa kollegor undrar om vi är kloka som försöker sälja trägolv till svenskar och jämför det med "att sälja is till eskimåer". Men våra produkter har lite annorlunda utseende jämfört med det som finns hos er idag och vi siktar in oss på premiumsegmentet där vi tror att det finns utrymme.

Livet är inte en rak linje

Domotex 20_Bolefloor.jpg

Fantastiska trägolv från estniska Bolefloor där långsidorna inte är raka utan följer trädets sätt att växa. Med hjälp av avancerad datateknik passas de ändå ihop på ett optimalt sätt.

Detta var mottot hos estniska trägolvsleverantören Bolefloor med sina fantastiska plankgolv. Inga raka linjer här inte. Plankorna har behållit sina ursprungliga former som de hade när de sågades till och de enskilda plankorna är snyggt anpassade mot varandra. Hur är detta praktiskt möjligt?

Enligt Ivari Vokk, försäljningsschef på Bolefloor, så skannas varje enskild planka in efter att den sågats och förvaras sedan lätt tillgänglig på deras lager. Vid beställning anger kunden önskat träslag och rummets mått. Sedan passar datorn ihop lämpliga plankor så att så lite material som möjligt behöver trimmas bort när plankorna läggs ihop. Den speciella datormjukvaran som möjliggör detta har tagits fram av ett antal finska mjukvaruföretag tillsammans med tekniska högskolan i Tallinn.

För närvarande finns golven i tre olika selekteringar av ek. Nya träslag kommer att tillföras sortimentet under året. Måtten är längd 2 400 millimeter, bredd 150-300 millimeter och tjocklek 21 millimeter. Under året kommer även en 13 millimeter tjock produkt att tas fram. Plankorna levereras oljade eller obehandlade och försedda med not och fjäder.

Enkelt och smart! Med ny modern teknik kan vi än en gång göra sådana golv som vi gjorde för 200 år sedan! Säg inte annat än att utvecklingen går framåt.

Domotex ErgonomiskaStående läggning 1.jpg

På scenen i hallen för verktyg och tillbehör kördes hela tiden demonstrationer av hjälpmedel för stående golvläggning.

 

Ergonomiska hjälpmedel

Mässan driver sedan flera år ett tema med titeln Aktion Sicheres Handwerk det vill säga "Säkert arbete". I år visades ett stort antal verktyg för stående golvläggning.

Nära scenen hade danska iTools sin monter med flera ergonomiskt riktiga verktyg. Nyhet för året på mässan var ezCLONE pre-separator som är en cyklon att koppla före den ordinarie dammsugaren vid till exempel träslipningsarbeten. Enligt iTools tar cyklonen bort 95 procent av dammet vilket medför att dammsugaren fungerar bättre och inte behöver tömmas lika ofta.

Även nya mattor klipps itu

Patchwork talas det mer och mer om. Det vill säga ituklippta orientmattor som sys ihop till en ny matta. Tidigare har man använt begagnade mattor där slitna delar klippts bort men nu gör man så även med nya mattor, berättade Dr Ali Ipetschki, ordförande för de tyska orientmatthandlarnas organisation vid ett seminarium under mässan.

Antingen behåller de ingående delarna i den hopsydda mattan sina färger eftersom kombinationen är snygg i sig eller så färgas mattan så den får en genomgående färgton. En av de största montrarna med patchwork-mattor på Domotex tillhörde - något oväntat - det svenska företaget Bargi från Arlöv. Bargi driver fabriker i både Afghanistan och Pakistan. Mattorna knyts i Afghanistan och tvättas och färgas i Pakistan. Det är enkel logik - Afghanistan är torrt medan Pakistan har gott om vatten.

Domotex Bargi Domotex 2 104.jpg

I Svenska Bargis monter var det patchwork-mattor för hela slanten.

Godis för arkitekter

Domotex Bergo yellow.jpg

I år presenterades färgglada varianter av Bergoplattorna som förra året rönte så stora framgångar när de visades i vitt.

Förra året introducerades Bergo-plattorna helt i vitt som arkitektens designdröm. I år kallades efterföljaren Any Colour och var uppdelad i fem färgskalor anpassade för olika stämningar och sammanhang. Det nya konceptet med "balkongplattan" som blivit designgolv presenterades på Domotex förra året och resultatet var helt överväldigande.

- Domotex blev det stora genombrottet för vår produkt, säger Jerry Andersson, vd för Bergo.

Thomas Åkerblad


Läs också:

Djärvt och spännande

Stort. Mörkt och dramatiskt. Struktur och metall. Så ser årets badrumstrender ut. Golv till Tak har besökt två stora kakelbutiker och diskuterat vad marknaden vill ha just nu.

Publicerad: 2010-09-20

» Läs hela artikeln om Djärvt och spännande