Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Emporia i Malmö - ett färgstarkt köpcentrum

Efter sju års planerande och byggande står nu Skandinaviens största köpcentrum färdigt. Den 25 oktober öppnades de omkring 200 butikerna i Emporia i Malmö. Och det är ett köpcentrum som sticker ut färgmässigt. Inte bara i butikerna utan även när det gäller golven. Kasthall har levererat 7 000 kvadratmeter trägolv som är infärgat i olika kulörer.

Med en yta på 93 000 kvadratmeter och  200 butiker hoppas byggherren Steen & Ström att deras nya köpcentrum Emporia ska bli Skandinaviens främsta, mitt i den expansiva Öresundsregionen. Köpcentra är alltid lätta att komma till med bil men här fungerar även kollektivtrafiken utmärkt. Öresundstågen - Malmös egen tunnelbana - har sin station, Hyllie, bara några få meter från entrén.

Emporia 120412 066.jpg

Här finns allt

Emporia - som betyder handelsplatser på latin - består av fyra våningar, fem olika torg, parkeringshus och parkeringsplatser i direkt anslutning samt en grön park på taket för rekreation och annorlunda upplevelser.

Varje våningsplan kommer att ha sin egen stil och totalt ska Emporia erbjuda ett komplett utbud av shopping inom mode, sport, inredning, hälsa och mat. Här finns allt från stora internationella klädkedjor till mindre butiker med exklusiva varumärken samt ett 30-tal restauranger och kaféer. Emporia kommer också att rymma dagligvaruhandel, banker, apotek och andra serviceverksamheter.

Emporia är formgivet av Gert Wingårdh, en av Sveriges internationellt mest erkända arkitekter. Under 2007 utlyste Steen & Ström en arkitekttävling för Emporia Shoppingcenter, där sex av norra Europas ledande arkitektbyråer deltog. Wingård Arkitektkontor vann med ett förslag som visade stora arkitektoniska kvaliteter som starkt kommer att bidra till stadsdelen Hyllies nya identitet.

Enligt arkitektbeskrivningen "återspeglar arkitekturen det faktum att Emporia är en fristad. En plats för överraskningar. Byggnaden är luftig och omslutande på en och samma gång; den representerar både öppenhet och nyfikenhet, samtidigt som den bildar en bubbla kring Emporias spännande värld. Entrén vid stora bärnstensporten är synonym med Emporias logotype, som utstrålar mjukhet och värme."

- En förutsättning för det här projektet var, att om köpcentrumet skulle bli av, så måste det vara stort. Det ska vara som ett rejält plask som ger många och långa ringar på vattnet, säger Wilner Anderson, Steen & Ströms Sverigechef. Och det handlar inte bara om många butiker och restauranger, utan också om en visuell attraktionskraft.

Riktigt starka färger ...

Enligt Gert Wingårdh är objektet ovanligt på så sätt att det flödar av färg.

- Det vanliga är att det är butikerna i sig som ska tala, men här har vi vågat oss på riktigt starka färger, säger han.

Bland butikerna finns många av de välkända butikskedjorna, där flertalet dock har valt att presentera ett nytt butikskoncept i Emporia. Men här finns också för Sverige nya butiker. Och som tidigare spekulerats i öppnar också Apple sin andra svenska Applestore här.

Emporia_MG_8314.jpg

... även på trägolven

Kasthall har levererat 7 000 kvadratmeter industriparkett till Emporia. Och det är inte vilket parkettgolv som helst. Golvet utgör en central del i Emporias designkoncept - framtaget av arkitektkontoret Wingårdhs - där infärgade geometriska mönster matchar de olika våningarnas färgtema och även hjälper kunder att orientera sig. Den speciella ytbehandlingen möjliggörs av Kasthalls nära samarbete med Saicos Coating Systems.

För att skapa golvlösningen krävdes ett samarbete mellan Wingårds, Kasthall och Saicos så att man kunde hitta en lösning som mötte såväl funktionella som estetiska krav. Eftersom Emporia räknar med 25 000 besökare per dag valdes ett massivt industriparkettgolv i ek från Kasthall, med ytbehandling från Saicos - en golvlösning som klarar högt slitage. Arkitekten försåg sedan Kasthall och Saicos med NCS-färgnyanser, där utmaningen var att skapa olika kulörer i själva ytbehandlingsprodukten som skulle kunna appliceras i mönster - exakta geometriska former med skarpa kanter.

Teknikerna på Saicos hade just utvecklat sin Eco Line oljegrund. Med den neutrala oljegrunden som utgångspunkt tillverkades därefter en rad unika kulörer för Emporia, med samma miljölinje, hållfasthet och allmänna kvalitet. Som ytbehandling har en matt hårdvaxolja applicerats.

Emporia_MG_8315.jpg

Läggning och skötsel

Golventreprenör var Lundström Golv i Malmö. Entreprenören har också ansvar för det periodiska underhållet av golvet som utförs i samarbete med Ångtvättbilen. Det av Saicos och städmaterialleverantören Vileda Professional framtagna konceptet Var rädd om golven med anvisningar för hur trägolv ska projekteras och skötas, har legat med i bygghandlingarna från början för att garantera ett bra slutresultat.

Thomas Åkerblad


Läs också:

Hur ett "riktigt" produkttest kan ge fel resultat

Med stora feta rubriken har ett test av parkettbrädor snurrat runt i dagspressen. Testet är beställt av Testfakta och provningarna utförda av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. De är visserligen korrekt utförda enligt respektive standard men resultaten säger inte allt om de testade produkterna.

Publicerad: 2012-12-07

» Läs hela artikeln om Rätt – fast fel