Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

En effektiv klimatinsats

Förra året samlade svenska golventreprenörer in hela 340 ton plastspill som skickades iväg för att ingå i tillverkningen av nya golv. Det innebär en rejäl minskning av koldioxidutsläppen. Siffror på insamlingen blir därför också intressanta i enskilda projekt, och nu kan beställaren få sådana siffror helt kostnadsfritt.

GBR Golvåtervinning, systemet för insamling av installationsspill från plastgolv, har funnits i över 20 år. Det omfattar idag samtliga leverantörer av plastgolv på den svenska marknaden och 170 golventreprenörer över hela landet. Samtliga auktoriserade golvföretag som arbetar med plastgolv är med i systemet.

Minskade koldioxidutsläppen med 400 ton

Det är golventreprenörerna som samlar upp installationsspillet och skickar iväg det för återvinning. Tarkett sköter logistiken och kör spillet till Ronneby för sortering. Systemet tar emot mer än 300 ton rent installationsspill årligen för återvinning till nya golv.

År 2017 samlade GBR Golvåtervinning in 325 ton installationsspill. Av detta kunde 60 000 kvadratmeter nya plastgolv tillverkas. Samtidigt sparades motsvarande mängde råvara, vilket innebar minskade koldioxidutsläpp med 400 ton.

 

 

Kan få siffror för enskilda projekt

Nu kan beställare mäta hur cirkulärt just deras projekt varit genom att spillet ges en unik projektreferens.

Beställaren meddelar golventreprenören att man vill ha denna uppföljning av spill. Golventreprenören skriver en projektreferens för det aktuella projektet på fraktsedeln när spillet hämtas. Det kan vara "Uppsala kommun, kvarteret Kråkan" eller "NCC nr 1234". Referensen följer med spillet och man kan sedan få reda på hur många kilo som samlats in från det specifika projektet.

Återvinningen är kostnadsfri för beställaren och även för byggaren, till skillnad från den vanliga avfallshanteringen. Förhoppningen är att alltfler beställare börjar ställa krav på att GBRs återvinningssystem ska användas på byggena. På Golvbranschens hemsida, golvbranschen.se, finns exempel på beskrivningstexter för beställaren att använda.

Jenny Adnerfall

 


Läs också:

Satsar på solceller Satsar på solceller

På taket till sin nya lagerbyggnad i Munkedal har P & B Golv installerat hela 400 kvadratmeter solceller. De förväntas producera 45 000 kWh per år och beskrivs av vd Krister Johansson som en "försiktigt försvarbar" affär men främst som en miljösatsning.

Publicerad: 2019-04-06

» Läs hela artikeln om Satsar på solceller