Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Golv & Möbelmässa ...

... kan man snart säga om den årliga Möbelmässan i Stockholm. Antalet golvutställare växer mer och mer och i år var de över 40 stycken av mässans totalt 740. Nästan 40 000 besökare kom, vilket var lite fler än förra året. Huvuddelen av besökarna var branschfolk men det kom även en hel del konsumenter - mässan var öppen för allmänheten en av de fem utställningsdagarna.

Under mässan träffade Golv till Tak de flesta av golvutställarna och även en leverantörer som inte ställde ut med var där och "kollade läget" och tittade på sina kollegors montrar. En allmän inställning hos den monterlösa gruppen verkade vara: "Vi måste vara med nästa år!" Så golvdelen lär fortsätta att växa vid Möbelmässan 2013. Här följer en liten revy i ord och bild över nya produkter och intressanta utställare.

Säljlogik

För estnisk-holländska trägolvsleverantören Bolefloor med sin vackra, slingrande fogar var det premiär på den svenska marknaden och en bra sådan enligt Hannes Tarn i montern.

På frågan om kopplingen till Holland svarade Hannes med ett enkelt, logiskt resonemang:

- Vi vill komma in på den europeiska marknaden men har inte råd med alltför många kanaler. Att skaffa en tysk säljare fungerar i Tyskland men inte i Frankrike. Att skaffa en fransk säljare som också jobbar i Tyskland fungerar inte heller. Men alla köper av en holländare, konstaterar Hannes med ett leende.

Ny teknik och fransk känsla

Hem Bolon Monter 1.jpgI Bolons svarta montertunnel kunde man beskåda den nya kollektionen Create, framtagen med en speciell vävteknik som ger ett mönster med 3D-effekt och påtaglig textilkänsla. Färgintrycket växlar mellan ljusa och mörka nyanser beroende på i vilken del av rummet man står, hur ljuset faller eller hur golvet läggs. Kollektionen finns i tio olika designutföranden, varav hälften enfärgade och hälften mönstrade. Med en bas i brunt har kollektionen inslag av starka färger såsom orange, lila, blå och grön.

Inne i tunneln fanns också en 3D-kopia helt i svart av den franske stjärnarkitekten Jean Nouvel. I kött och blod fanns han med på invigningsdagen och vid presentationen av den nya kollektionen. Har är Bolons första "arkitektvän" i den stora skalan. Under några års tid har man haft officiella "deisgnvänner" och nu blir det även så på arkitektsidan.

I samband med lanseringen av Create introduceras även Bolon Inspiration Web Tool, en webbaserad verktygslåda med Bolons nya kollektion i centrum.

Skottland ...

... var inspirationen för Kasthalls chefsdesigner Gunilla Lagerhem Ullberg i tolkningar av såväl fiskbensmönster som glittriga modetyger. Tillsammans med talrika uppdateringar av befintliga kollektioner blev det åtskilliga produkter i den stora montern. Två av de intressantaste var:

  • Andrew som är en vävd heltäckningsmatta med slät struktur och färgmeleringar. Mattans utseende påminner om ull, men den är vävd i polyamid vilket gör den slitstark och lämpad även för hårt trafikerade offentliga miljöer. Färgskalan innehåller elva färger och går i sobra grafiska toner till mer kulörta nyanser.
  • Heltäckningsmattan Tom som är tillverkad i ett speciellt polyamidgarn, Econyl, som görs av återvunna fisknät. Filtbaksidan är tillverkad av återvunnen polyester vilket ger en matta helt i återvunnet material. Färgerna är inspirerade av kostymtyg.

Hem Kasthall Gunilla Lagerhem Ullberg.jpgGunilla var i fokus även på ett annat sätt under mässan eftersom hon belönades med tidningen Elle Interiörs designpris.

Sexkantigt

Ett helt nytt trägolv kunde Björg Form & Arkitektur från Göteborg visa upp. I en monter låg ett mycket speciellt trägolv sammanfogat av små sexkanter som lagts en och en.

- Vi arbetar i gränslandet mellan arkitektur och produktionsindustri, säger Oscar Carlsson, som driver verksamheten. Vi utvecklar byggnadsdelar och startar upp produktion av dem med fokus på miljö, hantverk och kvalitet. Därför samarbetar vi med den småskaliga industrin som tillåter flexibilitet och insyn i de olika arbetsmomenten.

Hem Kugge - Oljat_1.jpg- Vår första produkt är kubbgolvet Kugge som görs av kärnvirke från svensk skog. i Kall i Jämtland arbetar vi med senvuxen gran och al från närliggande skogar. Vi är också i färd med att starta en andra produktionsenhet i södra Sverige, där vi kommer att arbeta med ädla träslag.

- De sexkantiga bitarna limmas mot underlaget och slipas. Med hjälp av en engångsmall är det lätt att lyckas med arbetet även för en lekman. Dessutom gäms mindre fel och misstag i golvets bikakemönster, konstaterar Oscar nöjt.

Nygammal vinyltillverkare

Hem 2tec2 A 496.jpgFörutom Bolon visade belgiska 2tec2 upp vävda vinylgolv på mässan. Företaget och produkterna har varit borta från den svenska marknaden några år men ska nu relanseras, berättade Joacim Stigson i montern. Hans företag Casa Rosa har agenturen för 2tec2 i Sverige och även för välkända Limited Edition (samma ägare) vars produkter också fanns i montern.

Holländskt skinn från Indien

På mässan visades Alphenberg lädergolv. Indiska vattenbufflar har fått släppa till skinnen som sedan garvats och beretts i Holland. Inget krom eller andra otrevligheter vid garvningen, intygade Edwin van Oosten och Arnold van der Laan, båda holländare till börden men bosatta i Sverige sedan många år. Genom sitt företag Ipimex är de agenter för Alphenberg i Sverige.

Hem Alphenberg A 538.jpg- Normalt plattformat är 55 x 120 centimeter, men vi kan skära till det mesta, säger Edwin. Vi har sett att det här är en produkt som nästan saknas på den svenska marknaden och det tänker vi råda bot på!

Uppvik säljer

Hos Forbo ville man främst satsa på att diskutera golvlösningar med de närvarande arkitekterna. Som dragplåster hade man gjort ett antal iögonfallande uppvik med linoleum.

Hem Forbo A 526.jpg- Uppvik är alltid ett dragplåster på den här typen av publik, konstaterade Martin Parkstam, Forbo.

Materialbiblioteket

I samband med Möbelmässan visade också Materialbiblioteket upp sig. Man kommer snart att flytta ut till Stockholmsmässan och därmed får Nordens största mäss- och kongressanläggning en egen mötesplats för yrkesverksamma designer, arkitekter och produktutvecklare.

- Det här innebär att vi stärker Stockholmsmässans roll som mötesplats för kunskap och inspiration. När Materialbibliotekets kunskaper och samling materialprover kombineras med vår erfarenhet som mötesarrangör, skapas helt nya förutsättningar, säger Stockholmsmässans vd Patrik Sjöberg.

- För besökarna fungerar Materialbiblioteket som en verktygslåda full med inspiration och information. Flytten till Stockholmsmässan kommer att bli ett lyft för både dem och oss, med helt nya möjligheter att presentera materialet, säger Björn Florman som är en av Materialbibliotekets två grundare.

Hem Ege SNC15528.jpgUnder Möbelmässan finns alltid en hel del kringaktiviteter på andra håll i Stockholm. Här i Egetaeppers showroom i Stockholm Design District ...

Hem Tarkett SNC15531.jpgoch här hos Tarkett på Studio B3.

Thomas Åkerblad


Läs också:

Vatten är ett farligt gift ...

... vilket omger Visby stift, skaldade en gång Falstaff Fakir. Något som vi kanske inte tar alltför allvarligt på. Fast för golv kan vatten vara ett gift.

Publicerad: 2012-02-13

» Läs hela artikeln om Vatten är ett farligt gift