Plattsättaren om storformat
Hur ser plattsättaren på storformaten? Vi har frågat Caroline Agnar, som är plattsättare på Ottossons Golv i Mariestad.
Publicerad: 2023-09-24
Att anställda har kompetens i både golvläggning och plattsättning ökar flexibiliteten och är därför något som företagen normalt ser positivt på. En av dem som dubbelutbildar sig är Hampus Andersson, anställd på Miljöhallen Golv i Jönköping. Själv ser han det också som en sorts försäkring inför sämre tider inom byggsektorn.
Hampus Andersson blir lärling på sin egen arbetsplats trots att han är utbildad golvläggare. Hur kan detta hänga ihop?
– Jo, säger Hampus, jag vill bli plattsättare också. Jag tror att det förbättrar chanserna att få jobb i framtiden och min arbetsgivare ser positivt på min ambition att ha två olika professioner.
Roligt
Hampus började sin bana inom bygg genom att utbilda sig till snickare. Men då fick han arbeta på stora byggen och alla arbetsuppgifter var likartade.
Av en slump kom han i kontakt med golvläggaryrket och han blev förälskad i yrket meddetsamma.
– Här får man göra många olika moment, den ena dagen är inte den andra lik. Och det tycker jag är roligt, säger han.
Tillbaka till Småland
För att bli golvläggare flyttade Hampus från Småland, där han är uppvuxen, till Stockholm för att utbilda sig och han gjorde också en del av sin lärlingstid där. Men Småland är ändå Småland resonerade Hampus, flyttade tillbaka till sina rötter och fick jobb på Miljöhallen i Jönköping. Idag har han nio års erfarenhet som golvläggare.
När Hampus började fundera på att utbilda sig till plattsättare bytte han arbetsplats, till ett företag som enbart gör plattsättning. Men han ville också ha en teoretisk utbildning och lära sig alla moment från grunden. Han flyttade tillbaka till sin gamla arbetsgivare igen.
Lärling på egna arbetsplatsen
– Jag går nu en teoretisk vuxenutbildning på distans i plattsättning samtidigt som jag jobbar som golvläggare. Sedan kommer jag att gå som plattsättarlärling på min nuvarande arbetsplats för att så småningom bli färdig plattsättare, berättar Hampus.
Han tillstår att det känns lite ostadigt såhär i början av plattsättarkarriären.
– Golvläggning kan jag ju helt och hållet. Jag gör allt, från linoleum till trägolv. Jag är också behörig i våtrumsarbete genom GVK. Det är variationen som är så spännande.
Han är lite bekymrad över de problem som nu tornar upp sig för byggbranschen.
– Golvläggarna är sist i ledet. Det är vi som känner av dippen sist. När den kommer tror jag att det är bra att ha mer än en kompetens.
Nya utmaningar
– Förresten, tillägger Hampus, jag har inte lärt mig att slipa. Det får bli nästa utmaning efter plattsättningen, säger han med ett leende.
För att få den eftertraktade plattsättarutbildningen på sitt företag måste han gå ner i lön under lärlingstiden, som varar två år. Lönen ökar dock vartefter tiden går och han lär sig mer.
Han säger att det finns möjlighet att gå vuxenutbildning genom Komvux för den som vill få två kompetenser.
När det gäller utbildning säger Hampus spontant under intervjun att han tycker att branschskolorna ska återuppstå.
– Det finns nästan inga utbildningar för golvläggare, de flesta väljer snickaryrket inom bygg. Det blir katastrof om några år ifall ingen kan lägga golv eller sätta plattor.
– Hampus, varför valde du just bygg?
– Jo, jag har ett stort intresse för att skapa värdefulla rum, säger han.
Skapar rum åt sig själv
Vad tror ni han gör på sin fritid?
Jo, han skapar värdefulla rum åt sig själv.
– Jag och min sambo är båda i byggbranschen. Vi håller som bäst på att bygga vårt eget hus. Vi köper lösvirke och så bygger vi. Fasaden är nästan helt klar, berättar han.
Hampus och hans flickvän hade letat efter hus en tid, men inte hittat något som de tyckte passade dem.
– Vi hittade en fin tomt och vi fick bygglov utan problem. Så nu börjar vårt nya hem ta form. Snart börjar vi bygga rummen inomhus, förklarar Hampus Andersson, husbyggare, golvläggare och blivande plattsättare.
Inter Evertson
Hur ser plattsättaren på storformaten? Vi har frågat Caroline Agnar, som är plattsättare på Ottossons Golv i Mariestad.
Publicerad: 2023-09-24
Uppdaterad 2023-09-25