Plattsättaren om storformat

Hur ser plattsättaren på storformaten? Vi har frågat Caroline Agnar, som är plattsättare på Ottossons Golv i Mariestad.

– Sedan jag började som plattsättare har plattorna bara blivit större och större. Den utvecklingen fortsätter helt säkert. Det skulle inte förvåna mig om vi så småningom kommer kommer att få se väggar som består av en enda stor platta!

Kul med keramik

Caroline Agnar är plattsättare på Ottossons Golv i Mariestad, och det har hon varit de senaste fem åren. Hon har alltid tyckt det är kul med keramik.

– När jag gick golvläggarlinjen i Skövde var vi mycket ute på praktik, och då fastnade jag direkt för plattsättning. Sedan jobbade jag några år på en snickarfirma där vi byggde villor. Då blev det naturligt så att jag tog hand om plattsättningen.

– Det finns många olika slags plattor och ett enormt utbud av mönster, färger och format – det är den variationen och omväxlingen som gör jobbet så kul!

Kunderna gillar storformat

Hon märker att efterfrågan på keramikplattor i storformat ökar hos kunderna, även om hon menar att de extremt stora plattorna mest är ett storstadsfenomen.

– Plattor i större format är populärt. Det är stilrent och fint och kunder tycker det ser lyxigt ut med de släta, hela ytorna. Det blir ju också mer lättstädat ju färre fogar du har.

Samtidigt är stora plattor svårhanterliga och tunga att montera, och kräver varsamma händer. Med sina raka, laserskurna kanter är de mycket ömtåliga.

– Oftast är vi två som hjälps åt. Man måste vara försiktig i hanteringen eftersom minsta lilla skavank syns. Det duger inte att montera en platta där man slagit ur en flis, då är det bara att byta ut den.

Underarbetet extremt viktigt

Vid montering av stora plattor är underarbetet extremt viktigt. Det går åt mycket fix på fästytorna som måste vara jämna och släta. Caroline Agnar och hennes kollegor använder också nivåkilar för att få till en helt jämn installation. Vid montering av stora golvplattor använder de en sugplatta som med lätta vibrationer skakar bort luftbubblorna ur fixet. För väggmonterade plattor finns olika sugklockor som lyfthjälp.

Det är tur att det finns praktiska hjälpmedel som kan avlasta.

– När jag håller på med stora format känner jag av det i ryggen, säger Caroline Agnar. Men jag tränar och håller mig aktiv, för det är plattsättning jag vill fortsätta att jobba med!

Marie Holhammar


Läs också:

Småhus-akustik Fabriksbyggd villa – det låter väl bra?

Lätta konstruktioner som trähus har många fördelar, men till dem hör inte ljudmiljön om man nu inte ger den lite extra omsorg. Det gör man sällan när det gäller småhus. Golvbranschen kan bidra med en del enkla förbättringar.

Publicerad: 2023-08-30

» Läs hela artikeln om Småhus-akustik