Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Obegränsade möjligheter

En mönsterläggning kan innebära inskärning av en logotype eller annan symbol i golvet. Eller ett geometiskt mönster som gör en yta lite roligare. Eller ett konstverk av högklass.

För den som vill ge ett golv en alldeles speciell design finns stora möjligheter. Det är egentligen bara fantasin som begränsar.

Ett sätt att göra rummet roligare

Förutom att man hos de flesta tillverkare kan få specialfärger och -mönster vid tillräckligt stora beställningar finns möjligheten att göra en mönsterläggning efter eget huvud. Och det kan göras på en hur liten yta som helst.

Vanligast är kanske att ett företag vill skära in sin logotype eller någon annan symbol i golvet. Vanligt är också att man vill göra golvet och därmed rummet lite roligare genom att lägga in en färgväxling i någon geometrisk form. Eller markera olika ytors funktion med färgväxlingar.

Men golvet kan också göras till ett riktigt konstverk - mönsterläggningen kan mycket väl bli byggnadens konstnärliga utsmyckning.

Skärs med vattenstråle eller för hand

Mönsterläggningar kan göras med de flesta golvmaterial, det är bara tillvägagångssättet, och naturligtvis effekten, som blir lite olika. Linoleum- och plastgolv, vilka är tacksamma att arbeta med om man vill ha tillgång till hela färgpaletten, skärs idag ofta med "aquajet" inför en mönsterläggning. Det innebär att man levererar en CAD-fil över hur golvet ska se ut. Och så skärs bitarna på fabrik med vattenstråle och kommer till golvläggaren som ett färdiglagt pussel i platt paket eller på rulle. Mycket skarvar blir det förstås som alla ska se snygga och fina ut.

Större krav ställs på bland annat hantverksskicklighet om bitarena ska handskäras av golvläggaren, som då vanligen har en ritning att gå efter men själv måste överföra mönsterritningen till verklig storlek och mäta ut alla ingående delar.

- Hittills har jag alltid handskurit, berättar Micael Holmgren med företaget Holmgrens Golvdesign, som har erfarenhet från många mönsterläggningar och andra speciella golvläggningar.

Handlag och känsla - och en bra ritning

- Vad som krävs är att man har gott handlag och känsla för uppgiften, fortsätter han, och inte minst en bra ritning.

Micael har som sagt gjort många mönsterläggningar, senast på Gudrun Sjödéns outlet i Stockholm där ha lade blommönster i Forbos Mamoleum Real efter ritning av Gudrun själv. Det blir fortsättning på det, med ytterligare ett butiksgolv i samma stil.

Att det kan vara lite klurigt trots ritning, bekräftar dock Kaj Olsson, Lundströms Golv, som gjort det fina jobbet med en färgcirkel på Sofielundsskolan i Malmö som invigdes i februari i år:

- Jag kliade mig i huvudet mer än en gång innan jag riktigt kom igång, sedan gav det sig när jag kom in i tänkandet. Först delade jag upp yttercirkeln i tolv lika stora fält som när man ritar en blomma med passare och därefter mätte jag ut den lilla cirkeln i mitten.

Den mönsterläggning Kaj talar om är gjort i tolv kulörer av Gerflor Taralay Comfort UNI.

Blir det inte dyrt?

Kostnaden för en mönsterläggning blir naturligtvis högre än om man skulle lägga ett "vanligt" golv på samma yta. Men skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro.

- Det blir självklart fler arbetstimmar, minst dubbelt mot att lägga samma matta på hela ytan, säger Micael Holmgren, och sedan är det ju materialet också.

Mer spill kan man räkna med att det blir, vilket ger lite högre materialkostnad. Men alltså inga enorma skillnader.

Nedan visar vi några, sins emellan mycket olika, exempel på mönsterläggningar.

Elisabeth Sedig

 

Obegransade Golv2.jpg

 

 

Obegransade golv 007.JPG

 

Obegransade CF022131.jpg

 

Ny obegränsad 111104-ATEA_Golv_02.jpgNy obegränsad Kreativitet Konst Stilig Sofielundsskolan_1690.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läs också:

Akustikgolv - alltmer populära

Försäljningen av akustikgolv - det vill säga tystare och mjukare golv som minskar steg- och trumljud - ökar stadigt. Plast-, linoleum- och gummigolv med olika typer av skumbaksidor tar allt större marknadsandelar. Golv till Tak har gjort en sammanställning av de akustikgolv som finns på den svenska marknaden.

Publicerad: 2011-10-17

» Läs hela artikeln om Akustikgolv - alltmer populära