Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Utbildning för kvalitet

Obligatorisk utbildning, dokumentation, branschriktlinjer, ett aktivt kunskapsutbyte samt uppföljning och kontroll säkerställer en jämn kvalitet hos de auktoriserade golvföretagen. Golv till Tak var med på kursen i övergripande kvalitetsarbete och fick en pratstund med några av deltagarna kring utbildning och kvalitet.

Kursen KMA - Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö i Golvbranschen - är utformad för arbetsledare i Golvbranschens medlemsföretag och syftar till att organisera det interna miljö- och kvalitetsarbetet.

- Utbildning höjer kvaliteten på hela företaget, säger Joanna Jaldin från Golvet Göteborg. Kraven på oss från både leverantörer och beställare ökar för varje år som går. Den här kursen underlättar för oss att skapa enkla rutiner kring dokumentation av kvalitet och miljö. Med 65 anställda är rutinerna nödvändiga. Då har vi alltid den dokumentation som uppdragsgivarna vill ha. På sikt är kvalitet den enda vägen till framgång och klirr i kassan!

Utbildning for KMA-utbildning GBR 7 mars 037.jpg

Jesper Anderson, George Anderson Golv i Borås, och Joanna Jaldin, Golvet Göteborg.

Vad är kvalitet?

- Kunskap gör att både företaget och medarbetarna växer, menar Gert Höjermark på Märsta Vägg & Golv. Vi är inte auktoriserade ännu men siktar på att bli det under året. Därför går jag den här utbildningen i övergripande kvalitetsarbete. Diskussionerna lyfter oss - vad är kvalitet i vårt företag? Vi vet nog alla omedvetet vad vi menar med kvalitet, men genom att göra den synlig genom dokumentation och rutiner får vi alla samma kvalitetsbild från start till mål.

Utbildning for KMA-utbildning GBR 7 mars 021.jpgDjup koncentration under kursen. Håkan Wahlund (till vänster), Högström Golv & Kakel i Gävle, och Gert Höjermark, Märsta Vägg & Golv.

Jesper Andersson från George Anderson Golv i Borås tycker att golvföretaget genom dokumentation tar sin del av ansvaret i byggprocessen:

- Vårt företag har alltid jobbat med kvalitet - annars hade vi inte hållit oss kvar i branschen sedan 1951 - men det är avgörande att dokumentera det jobb vi utför och att ha fasta rutiner för det.

Hjälp till ökad kvalitet

För att säkerställa god kvalitet på de golvarbeten som utförs av auktoriserade golventreprenörer erbjuder Golvbranschen regelbunden fortbildning med de senaste läggningsteknikerna och information om hur man undviker de vanligaste felen. Andra hjälpmedel som bidrar till kvalitet inom golvbranschen är checklistor, informationsdokument och egenkontrollsdokument som kan användas vid en entreprenad.

Det finns också en rad branschriktlinjer att hämta kunskap från. Här beskrivs slipning, lackering, periodiskt underhåll av trägolv, standard för montering av golv och vägg i våtrum med mera. En orientering i hur man använder riktlinjer, checklistor och övriga dokument ingår som ett moment i Golvbranschens olika kurser för arbetsledare och golvmontörer.

Medlemmar bidrar

På både leverantörs- och entreprenörssidan sker ett värdefullt, branschneutralt utbyte av kunskap. Det leder till att kunskapen hålls aktuell och att kvaliteten på utfärda golvarbeten höjs.

I flera fall har de leverantörer som aktivt stöder auktorisationen egna certifieringar och vidareutbildningar för sina produkter. Det fungerar bra som komplementtill den övergripande plattformen Auktoriserat Golvföretag och borgar för genomgående kvalitet.

Marie Holhammar

 

FAKTA:

Obligatorisk utbildning för Auktoriserat Golvföretag

Förutom grundutbildning till golvläggare/plattsättare ska anställda på ett Auktoriserat Golvföretag ha genomgått följande utbildningara som hålls av Golvbranschen:

Företagsledare eller arbetsledare

  • Kvalitet, Miljö & Arbetsmijö i Golvbranschen (KMA)
  • Juridik, AMA, Auktoriserat Golvföretag (JAG)
  • Företagare i Golvbranschen FIG)
  • Heta arbeten (Kursen anordnas av Brandskyddsföreningen. Företagsledare/arbetsledare plus en golvläggare på företaget ska ha gått den.)

Samtliga golvläggare och arbetsledare

  • Golvteknik med bland annat vanliga fel/riskmoment vid golvläggning

Samtliga plattsättare och arbetsledare

  • Keramikteknik med bland annat vanliga fel/riskmoment vid plattsättning

Läs också:

Golv & Möbelmässa ...

... kan man snart säga om den årliga Möbelmässan i Stockholm. Antalet golvutställare växer mer och mer och i år var de över 40 stycken av mässans totalt 740. Nästan 40 000 besökare kom, vilket var lite fler än förra året. Huvuddelen av besökarna var branschfolk men det kom även en hel del konsumenter - mässan var öppen för allmänheten en av de fem utställningsdagarna.

Publicerad: 2012-03-04

» Läs hela artikeln om Golv & Möbelmässa ...