Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Varmt och gott inne – vilken roll spelar golven?

Varmt och behagligt vill vi ha det inomhus. Golven spelar en viktig roll för det eller, måste man säga, flera viktiga roller. Det är nämligen på flera sätt som golvkonstruktioner kan skapa värmekomfort i ett hus.

Termiskt

Golv som skydd mot kyla

Kylan ska inte komma in i huset. I gamla tider gjorde den ändå det. Länge var stampat jordgolv direkt på marken vanligt i bostadshus på landet. Även om man fick värme från elden i spisen, så kyldes man av golvet. Trots den överhängande brandrisken strödde man då halm på golvet och fick det något varmare om fötterna.

Även när husen hade utvecklats så att golvet kommit upp från marken kunde kylan leta sig in genom dem. Otäta plankgolv på dåliga bjälklag kunde ge obehagligt golvdrag inomhus. Man fick försöka täta springorna, lägga mattor på golven och ha rejält på fötterna även inomhus. De då nya linoleummattorna gjorde på 1800-talet golven vindtäta och höll kylan ute bättre än golv med springor.

Dessa problem känns avlägsna för oss som lever i hus av helt annan standard. Vi räknar inte med golvbeläggningen som spärr mot kyligt drag och inte heller som något väsentlig bidrag till värmeisoleringen av huset.

Golv som värmekälla

Golvvärme är inte någon ny uppfinning. Mäktiga och förmögna romare lät bygga sin villor och palats med murade kanaler under golven. I källare under herrskapets salonger fick slavar elda för att hålla värmen. Dessa system var sin tids högteknologi och säkert mycket uppskattade eftersom även finare folks hus var mycket dåligt isolerade mot väder och vind.

Att värma huset genom golven är en god princip eftersom golven är mycket stora radiatorer jämfört med dem som ofta hänger under fönstren. Stora radiatorer behöver inte ha så hög temperatur som små för att värma huset. Och man får en jämn och behaglig värme.

Lika stora som golven är taken, så varför inte ha takvärme istället för golvvärme? Det är billigt att installera elektrisk takvärme som strålar ner i rummet. Systemet ger dock inte samma komfort. Värmestrålningen från taket når inte in under större möbler. Vid bordet sitter man med kalla fötter och knän medan värmen strålar mot hjässan. Här är golvvärmen överlägsen, eftersom värmen når hela kroppen och kommer från rätt håll. Elektriska värmealstrande folier kan monteras smidigt med låg bygghöjd. Vattenburen värme i PEX-rör kan anslutas till värmepannor och fjärrvärme.

Golvvärme har blivit mycket populärt och framgångsrikt. Viktigt att tänka på är att låta hela golvytan i ett rum vara radiator. Annars kan man få obalans i temperaturfördelningen och spänningar i golvet. Man ska också ha bra reglering av temperaturen så att man inte får skadligt hög yttemperatur.

Material som känns varma, eller kalla

Vi gör ett litet experiment i köket där det är varmt och skönt med drygt 20 grader. Lägg en hand på diskbänken och ta en kökshandduk med den andra. Händerna är ungefär 30 grader varma. Varför känns diskbänken kall men inte handduken? Enkelt. Diskbänken som är av metall leder bort kroppsvärmen från handen mycket snabbare än vad tyget i handduken kan göra. Detta trots att handduken och diskbänken är lika varma.

På samma sätt blir man kallare om fötterna av keramikgolvet i tvättstugan än av plastgolvet i köket. Olika värmeavledning ger olika komfort. Vissa golv kräver nästan golvvärme eller mattor för att kännas varma och sköna när vi tassar runt i strumplästen. Textilgolv och cushion vinyl-golv kan kännas varma ändå.

Ibland har man diskuterat hur många grader lägre rumstemperatur man skulle kunna ha om golven har bra barfotaegenskaper. Uppgifter om värmeavledning brukar finnas med i de tekniska databladen för golvbeläggning.

Så visst spelar golvbeläggningar och golvkonstruktioner på flera sätt en viktig roll för vårt termiska välbefinnande inomhus.

Magnus Rönnmark


Läs också:

Sveriges renaste bygge?

"Sveriges renaste bygge" står det på skylten. Vem har satt upp den? Och vad betyder det i praktiken?

Publicerad: 2017-10-26

» Läs hela artikeln om Sveriges renaste bygge?