Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

"Omväxlande – något nytt varje dag"

Golvläggaren Jimmy Segerman skulle utan att tveka rekommendera sitt jobb till andra – han ser många fördelar med sitt yrkesval.

Jimmy Segerman är 36 år och har jobbat på LD Golv & Platt i 19 år. Man behöver inte vara mattesnille för att förstå att han började tidigt.

– Jag kom hit som lärling när jag hade lite mer än ett halvår kvar på min gymnasieutbildning. De måste väl ha varit nöjda med mig, för jag fick stanna kvar!

"Ett inomhusjobb, det skulle jag ha"

Historien börjar med Jimmy Segermans pappa, som var anläggningsbyggare.

– "Vad du än gör, börja aldrig med detta!", sa han. Och efter att ha jobbat med honom under Essingebron en sommar i konstant regn så bestämde jag att ett inomhusjobb, det skulle jag ha. Först tänkte jag måleri men det är ju också utomhus ibland, om någon sa: "Tänk om du får i uppdrag att måla alla fönster på Danderyds sjukhus, då har du att göra tills du blir pensionär ...". Inte så lockande.

– Men jag hade en äldre kompis med en snygg bil. Jag frågade vad han jobbade med, som hade råd med sånt. "Golvläggare", sa han. "Där tjänar man bra. Och ingen dag är den andra lik."

– Så därför blev jag golvläggare och det har jag aldrig ångrat! Jag kan verkligen rekommendera det här yrket. Det är omväxlande – något nytt varje dag. Ena dagen lägger man ett fint trägolv hemma hos en privatperson, nästa dag är det kanske plastmatta på en skola som gäller.

– Jag har också stor frihet och kan vara med och ge tips och råd. Det här med mattor och golv kan jag och det är kul att få dela med sig.

All praktisk utbildning på golvföretag

Jimmy Segerman tog den traditionella vägen till yrket. Han gick Bygg- och anläggningsprogrammet, som de flesta golvläggare gör. Men i Norrtälje fanns ingen specifik golvläggarutbildning och han var den ende i sin klass som var intresserad. Han fick då gå runt på golvfirmor i Norrtälje och fick all sin praktiska utbildning där.

– Bästa skolan, det är där man lära sig!

Samarbete mellan olika yrkeskategorier

Under tiden vi pratar hör jag i bakgrunden hur Jimmy arbetar stadigt och metodiskt i tvättstugan som är dagens jobb. Han lägger ut plastmatta, viker upp och kollar så att limmet hugger.

Jobbet är ett slags samarbete menar han, även om han inte träffar de andra yrkeskategorierna.

– När jag är klar ska elektrikern in och sedan kommer rörmokaren. Vi har alla en del i att jobbet blir gjort och att resultatet blir bra. Man får sällan se det färdiga resultatet, så det är roligt när kunder ibland skickar bilder.

Finns någon nackdel med jobbet?

– Allt bärande! Lim, mattor och dammsugare som ska kånkas fram och tillbaka. Firmabilen är det viktigaste verktyget i jobbet, där finns allt. Så om man måste parkera en bit ifrån kunden, jag då blir det tungt! Jag slipper gå på gym i alla fall, ännu har inte kroppen sagt ifrån och jag får ju en massa "träning" på jobbet.

Marie Holhammar


Läs också:

Betong Betongproblemen hanteras hjälpligt med tätare samarbete

Golventreprenörerna har kanske lärt sig att någorlunda hantera effekterna av osäkra torktider för betong. Men osäkerheten skapar ändå stora problem. Det blir förseningar, materialbyten, nödlösningar och så vidare. Och icke oväsentliga extrakostnader, som någon i slutändan måste betala.

Publicerad: 2021-02-08

» Läs hela artikeln om Betong