Annons

  • Prova 4 nr av Golv till Tak för 165 kronor

Boxaren ger träningsråd

Hur kan en golvläggare undvika att drabbas av förslitningar eller andra bestående arbetsskador? En viktig faktor är regelbunden styrketräning av centrala muskelgrupper. Vi träffade golvläggaren Brian Ssendagire tillsammans med friskvårdskonsulten, före detta elitboxaren och tillika Brians bror, Kennedy Katende, i den senares lite speciella gym i Sundsvall.

Två bröder som är vana vid styrketräning. Golvläggaren Brian Ssendagire (till vänster) samt friskvårdskonsulten och före detta elitboxaren Kennedy Katende.

Trettioårige Brian Ssendagire jobbar sedan åtta år tillbaka som golvläggare på Golv Ettan i Sundsvall. En normal arbetsdag gör han många tunga lyft. Det kan till exempel handla om att kånka parkettbrädor, eller tunga säckar med spackel, flera trappor upp i ett hyreshus. Så här långt har dock Brian klarat sig helt utan förslitningar eller andra arbetsrelaterade skador.

En förklaring är att han är noga med att använda de skydd som finns, inte minst knäskydden. Han ser också till att byta knäskydd så fort de är slitna.

Ytterligare en förklaring är sannolikt att Brian har goda rutiner när det gäller att sköta om sin kropp. Han gymtränar i snitt tre gånger i veckan och sommartid cyklar han mycket, just med tanke på knäna.

Övningar som liknar jobbet

Den här kvällen har vi träffats i den träningslokal där Sundsvalls Boxningsklubb håller till. Brian har själv boxats och har dessutom en storebror, Kennedy Katende, som har boxats i två olympiska spel. 2008 i Peking representerade han Sverige och 2016 i Rio boxades han för sitt ursprungsland Uganda. Kennedy är auktoriserad friskvårdskonsult och brukar köra gymövningar med sina adepter i boxningslokalen. För en golvläggare som Brian förespråkar Kennedy övningar som liknar de rörelser som han utför i sitt vardagliga jobb.

– Det innebär framförallt lyftövningar och andra övningar som stärker bålen, säger Kennedy. Jag hör ibland argumentet att man lyfter så mycket på jobbet så man behöver inte träna på att lyfta. Men det är helt fel. Hur din vardag ser ut bestämmer hur din träning ska vara. Och gör inte för många övningar. Fem–sex stycken är lagom.

Däck ett bra redskap

Kennedy Katendes gym är inte det minsta flashigt, utan består av några till synes mycket enkla redskap. Här finns några däck av större dimensioner. Kennedy visar hur ett däck, beroende på vilka muskler som ska tränas, kan lyftas, användas för att stå på och även fungera som huggkubbe för fiktiv vedklyvning.

Bålträning. Friskvårdskonsulten Kennedy Katende visar utgångsläget när däcket ska lyftas. Blicken rakt framåt, ryggen så rak som möjligt och gå ner så djupt du kan.

Kennedy visar en annan bålövning. Här står man lite ostadigt på däcket, vilket gör att många små muskler hela vägen från fotleder och uppåt aktiveras när man går ner med vikten så långt som möjligt och samtidigt ska hålla balansen. Inte minst bukmuskulaturen får sig en rejäl duvning.

Kennedy demonstrerar fiktiv vedhuggning. Käppen studsar tillbaka från däcket och övningen genomförs i ett så högt tempo som möjligt.

Kennedy förespråkar att man kör varje övning en bestämd tid och i så högt tempo som man bara orkar. På så vis tränas förutom styrkan även konditionen.

Efter däckövningen övergår man till en stor, tung boll. Här är det Brians magmuskulatur som får en riktig genomkörare när han sittande i 90 graders vinkel mot Kennedy gång på gång tar emot bollen och direkt kastar den tillbaka.

En mycket krävande övning för magmusklerna. Kennedy kastar den tunga bollen till Brian som direkt ska kasta den tillbaka.

Mest kontorsanställda

I sin roll som friskvårdskonsult blir Kennedy Katende kontaktad av företag som behöver hjälp med att förbättra personalens fysiska status. Förutom den rena fysiska träningen tar han då även upp faktorer som kostens betydelse och vikten av att undvika stress.

– Händer det att du blir kontaktad av golvföretag eller andra företag med personal som har fysiskt tunga jobb?

– Nej, tyvärr inte, förutom en ventilationsfirma. Mest har jag jobbat med företag inom bland annat IT, där de anställda sitter mycket vid datorer och får kroppsliga problem på grund av det. Men tyvärr så väntar många företag tills personalen får besvär innan man beslutar att göra en hälsoinsats. Istället för att jobba förebyggande.

– Är boxningsträning användbart i detta sammanhang?

– Inte själva boxningen, men för övrigt är det mycket i boxningsträningen som är bra eftersom en boxare måste vara stark i hela kroppen.

Det kan nämnas att Kennedy hade otur i lottningen när han deltog vid de nämnda olympiaderna. Han fick nämligen båda gångerna möta blivande medaljörer redan i första matchen, förlorade och var därmed ute ur turneringen.

Undvika extra vikt på knäna

Kennedy Katende är övertygad om att den regelbundna fysiska träningen är förklaringen till att hans bror har klarat sig utan skavanker under åtta år som golvläggare. Brian har heller inga planer på att byta jobb, eftersom han trivs alldeles utmärkt.

– Kan man jobba som golvläggare ända fram till pensionen?

– Jag har haft kollegor som jobbat ända till 65 års ålder. En viktig sak att tänka på är att inte lägga på sig övervikt, eftersom man då belastar knäna ännu mer. Knäna är ju väldigt utsatta ändå.

Tänka på maten

Det är ingen överdrift att beskriva Brian Ssendagires kroppsbyggnad som slimmad. Och detta trots att broder Kennedy intygar att han äter som en häst, vilket osökt leder in vårt samtal på kostens betydelse för träningen.

– Är du noga med vad du äter?

– Ja, jag är ganska noga. Jag vet att det är viktigt att äta sallad, att äta frukost och att äta en banan på lunchen. Till frukost äter jag två kokta ägg och en banan.

– Och hur blir det med lunchen?

– Det beror lite på. Är vi till exempel mitt i en limning så måste vi ju göra klart hela momentet innan vi kan äta lunch. Så tidpunkten för lunch kan variera mycket. Men om jag vet att jag ska göra ett tungt jobb så kan jag passa på att äta lunch redan klockan nio.

Oftast har Brian matlåda med sig, men det händer också att han äter lunch på något närliggande lämpligt matställe. Och visst kan det bli snabbmat ibland, medger han. Här hoppar dock storebror Kennedy in i diskussionen och drar en lans till snabbmatens försvar. Han hävdar nämligen att snabbmaten generellt har blivit mycket bättre på senare år.

– Förut var det mycket skräpmat men nu tycker jag att många snabbmatställen har bra salladsbufféer och ett par tre olika rätter att välja på.

Eftersom Brian jobbar till klockan 16 så måste han givetvis stoppa i sig någonting ytterligare under dagen om han ätit lunch redan klockan 9.

– Mitt på dagen tar jag en fika och äter en banan och ytterligare någon frukt. Det ska vara enkla saker att få i sig så att det inte känns jobbigt att göra iordning. Frukt är enkelt att ta med sig. Och så dricker jag mycket vatten.

– Äter du inget bröd?

– Jo, om jag vill lyxa till det så kan jag ta med en macka. Och så äter jag riktig middag när jag kommer hem.

Björn Lundbeck


Läs också:

Hjälmkravet Det går att slippa hjälm

Obligatoriskt hjälmkrav på byggarbetsplatser är en återkommande kontroversiell fråga. Hjälmen skyddar naturligtvis mot fallande föremål. Men hjälmen kan också ge belastningsskador och besvär i nacke och axlar. Därför är det rimligt med undantag från hjälmkravet vid golvläggningsarbeten då man befinner sig inomhus. På Ekenhuset har man systematiskt och framgångsrikt arbetat med att utverka sådana undantag.

Publicerad: 2023-02-04

» Läs hela artikeln om Hjälmkravet