Sök på golvtilltak.nu
Sökresultat
-
Hur satsar leverantörerna på återvinning?
Hur satsar leverantörerna på återvinning? För fullt, är det korta svaret. Medvetenheten om att spillet är en råvara som minskar vår förbrukning av naturens resurser är idag självklar för de flesta leverantörer. Dels sparar man miljön och dels är det ekonomi i hanteringen. Det kan väl inte bli bättre?
-
Hindrar återvinning?
Sedan årsskiftet gäller mycket stränga krav från både Byggvarubedömningen och Sunda Hus när det gäller ftalatinnehåll i golv. Det stora problemet med detta är att gränserna de satt blir ett hinder för återvinning. Vad vi behöver är en myndighet med perspektiv och balanserad syn, typ Livsmedelsverket, som tar över från konsulterna, tycker Lena Lundberg på IKEM, Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige. -
Akustikgolv och återvinning
Det pågår arbete för att möjliggöra återvinning även av akustikgolv. Det handlar om att utveckla separationsmetoder så att man kan ta tillvara och återvinna materialet i golvens olika skikt. Och att inför framtidens återvinning skapa nya akustikgolv där alla skikt tillhör samma materialfamilj – så att de inte behöver separeras.
-
Återvinning och återbruk
Golvbranschen var tidigt ute med återvinning av plastspill och systemet GBR Golvåtervinning växer stadigt, även om det fortfarande finns en stor ökningspotential. Nu utvecklas också återvinning för fler typer av golv, hittills linoleum- och textilgolv. Dessutom ser vi alltfler försök med återbruk.
-
Kemisk återvinning av plast
Sparsamhet är smart, såväl med tanke på ekonomi som på miljö och klimat. Inom golvbranschen finns en lång tradition av förnuftig sparsamhet med material. Olika material ger olika möjligheter och det pågår en ständig utveckling för att allt bättre ta materialresurser tillvara. Ett stort steg framåt när det gäller återvinning av plastgolv är på väg att tas i och med att kemisk återvinning snart startas upp på allvar.
-
Återbruk och återvinning
Vi vill ta vara på gamla golv, både fortsatt användbara och utslitna, på mest hållbara sätt utifrån de möjligheter som finns. Här presenterar vi möjligheterna sorterade utifrån en ”värdetrappa” – fortsatt användning, återbruk, materialåtervinning …
-
Återvinningshinder
Golvbranschen har kartlagt de hinder som finns för att öka återvinning och återbruk av golv. För att så effektivt som möjligt kunna arbeta för att undanröja dessa hinder.
-
GBR Golvåtervinning
GBR Golvåtervinning är ingen nyhet, systemet har funnits och fungerat väl i många år. En nyhet är däremot möjligheten att redovisa spillinsamlingen på projektnivå – och den möjligheten har stor betydelse när man vill ta fram siffror på klimatavtrycket för enskilda projekt.
-
Golvåtervinning
Installationsspill är inte längre bara ett avfall som det gäller att göra sig av med på ett ansvarsfullt sätt. Det är en resurs som det uppstått konkurrens om, och den konkurrensen väntas öka med allt hårdare klimatregelverk. Är det då inte rimligt att de som levererar spillet – som köpt in materialet, samlat ihop spillet och lagrat det – får en viss ersättning? Den funderingen har Golv till Tak snappat upp bland golvföretagen.
-
Golv till Tak #3-2018
Tidningen handlar till stor del om återvinning av plastgolv, om GBR Golvåtervinning som nu funnits i 20 år, om hur leverantörerna hanterar det insamlade spillet och om hur lätt, eller svårt, det är att hantera insamlingen på byggarbetsplatserna. Klimatberäkningar och klimatkompensation är andra aktuella ämnen som vi också tar upp. -
Golv till Tak #3-2017
Tidningens tema är Hållbarhet och det tas upp ur en rad, sinsemellan mycket olika aspekter. -
Några förändringar – eller som vanligt?
Vad händer på fastighetsmarknaden när det gäller nyproduktion och ombyggnad? Hur förändrar fastighetsägarna sitt bestånd och hur påverkar det val av golv och annat byggmaterial? Vi har frågat fyra stora fastighetsbolag om deras planer. -
Nya kriterier för Svanenmärkning
Kraven för Svanenmärkning skärps vart fjärde år, så ser systemet ut. Nu är det dags att revidera kriterierna för golv. En remiss med de nya kriterierna, som ska börja gälla 2012, gick ut i slutet av mars.
-
Vilken hjälp ger BASTA, Byggvarubedömningen och Sunda Hus?
Det välrenommerade ingenjörs- och konsultföretaget ÅF har granskat till hur stor nytta BASTAs, Byggvarubedömningens och Sunda Hus bedömningar är för beställarna när det gäller att göra hållbara golvval. Resultaten finns i en rapport med titeln "Relevanta miljökrav vid upphandling av golv och golvprodukter". -
Kompenserar ner till noll
Golvkedjans företag har under ett par år bedrivit ett ambitiöst arbete för att minska koldioxidutsläppen och gör årliga klimatberäkningar på företagsnivå. Nu är det dags för nästa steg – att klimatkompensera ner till noll. Hälften av företagen är redan med och bidrar till trädplantering i Bolivia.
-
En effektiv klimatinsats
Förra året samlade svenska golventreprenörer in hela 340 ton plastspill som skickades iväg för att ingå i tillverkningen av nya golv. Det innebär en rejäl minskning av koldioxidutsläppen. Siffror på insamlingen blir därför också intressanta i enskilda projekt, och nu kan beställaren få sådana siffror helt kostnadsfritt.
-
Installationsspill
I våras lanserade NCC sitt åtagande om obligatorisk återvinning av installationsspill av plastgolv från sina byggarbetsplatser över hela Sverige. Såhär ett halvår efteråt har Golv till Tak tittat lite närmare på initiativet och pejlat intresset bland de större entreprenörsföretagen för att se om marknaden har "vaknat".
-
Golvbranschens hållbarhetskommitté
Hur kan vi inom golvbranschen bidra till hållbarheten, vad bör vi fokusera mest på och vad efterfrågas av kunderna – nu och framöver? Det är frågor som Golvbranschens Hållbarhetskommitté bevakar och föreslår strategier för.
-
Hur tar leverantörerna hand om sitt spill?
I återvinningsanläggningen i Ronneby sorteras säckarna med installationsspill från plastgolv utifrån leverantör. Varje leverantör ansvarar sedan för sitt eget spill. Vi har frågat de leverantörer som är anslutna till GBR Golvåtervinning hur de hanterar spillet.
-
Upphandling
Hållbarhetskrav vid upphandling står starkt i fokus för närvarande. I byggsektorns färdplanearbete och hos Upphandlingsmyndigheten. När det gäller golvinstallationer kan Golvbranschen erbjuda en paketlösning: Auktoriserat Golvföretag.
-
Lösläggning
Lösläggning har blivit en allt vanligare lösning på problemet med långsamt torkande betong, och det har drivit på produktutvecklingen på området. Men lösläggning har också andra fördelar, som till exempel att det underlättar återvinning av golven.
-
Hållbarhetsarbete
Dag Duberg, hållbarhetschef på Tarkett och tillika ordförande i Golvbranschens Hållbarhetskommitté, efterlyser snabbare och mer kraftfulla klimatsatsningar. Samt tydliga definitioner av begrepp som till exempel "återvinningsbar" och "återvunnet material". Det är viktigt för att vara trovärdig framåt, samt för att vi ska närma oss målet att skapa en cirkulär ekonomi.
-
Produktutveckling: plast-, gummi- och textilgolv
Sker det någon utveckling av golv? Ibland när man ser sig omkring kan man väl tycka att det ständigt är samma gamla mattor, plattor, brädor och rullar. Titta en gång till. Se tillbaka några år, det har ändå hänt en hel del. Se framåt i tiden – och se hur mycket som är på gång.
-
Golv till Tak #8-2016
Tidningens tema och är Inomhusmiljö. Vi koncentrerar oss till stor del på luftkvaliteten – vad det finns för olika aspekter på den, vad som påverkar den och hur debatten går. Och naturligtvis hur luftkvaliteten hänger ihop med golven. -
Golv till Tak #7-2013
Tidningen presenterar en rad projekt och tekniska nyheter som alla har bäring på återanvändning, återvinning och minimerad miljöpåverkan. -
Golv till Tak #3 - 2019
Vi har talat med branschens företag, både entreprenörer och leverantörer, om deras klimatarbete och om vilka åtgärder de vidtagit för att minska koldioxidutsläppen. -
Golv till Tak #4-2020
Det här numret av Golv till Tak är riktat speciellt till fastighetsägare och -förvaltare. Vi tar upp frågor som är intressanta ur hållbarhetssynvinkel och ur ekonomisk synvinkel. Och rapporterar naturligtvis också om effekterna av coronakrisen. -
Golv till Tak #3 -2021
Det här numret har hållbarhet som tema och domineras då helt naturligt av arbetet för minskade koldioxidutsläpp. -
Golv till Tak #4 - 2021
Det här numret av Golv till Tak är riktat speciellt till fastighetsägare och -förvaltare. Vi tar upp frågor om hur fastigheterna och deras användning påverkas av pandemin. Samt hållbarhetsfrågor naturligtvis, bland annat återvinning av olika slag. -
Återbruk
Den cirkulära ekonomin, där inga produkter förbrukas och där allt drivs av förnybar energi, är ett önskvärt men ännu avlägset mål. Som en del av strävan mot den cirkulära ekonomin är återanvändning av byggprodukter och byggmaterial av stor betydelse. Till golvbranschen kommer helt naturligt frågor om återbruk av använd golvbeläggning. Vill vi? Kan vi? Måste vi?
Ett antal ledande svenska golventreprenörer och golvleverantörer ger alla samma bild. Vi kan och vi vill, men det är magert med förfrågningar om läggning av använda golv.
-
Golv till Tak #3 - 2022
Det här numret har hållbarhet som tema och då diskuterar vi förstås branschens hållbarhetsarbete ur vissa intressanta och aktuella aspekter. -
Golv till Tak #5 - 2022
Temat för den här tidningen är Akustik, ett tema som alltid skapar stort engagemang. Vi behandlar en rad olika aspekter på akustikgolv och låter bland annat akustiker och leverantörer av akustikgolv komma till tals. -
Anders Rosenkilde
Anders Rosenkilde, känd branschprofil med stor kunskap om våtrumskonstruktioner, delar här med sig av sina tankar om hur våtrummen kommer att förändras framåt och vad det innebär för GVK.
-
Golv till Tak #8 - 2022
I den här tidningen tar vi upp många aktuella, och ibland ständigt aktuella, aspekter på GVKs verksamhet och naturligtvis även mycket konkreta frågor av intresse för GVK-företagen. Hållbarhet, i form av återvinning och återbruk, har vi också en del att berätta om liksom den ständigt pågående tekniska utvecklingen med nya produkter och så vidare. -
Klimatfärdplan för Golvbranschen
220 miljoner kilo koldioxid, det är vad Golvbranschens medlemsföretag släpper ut på ett år. Och därmed också vad branschen ska minska utsläppen med inom 22 år, för Golvbranschen har anslutet sig till bygg- och anläggningsektorns färdplan och därmed till Fossilfritt Sverige. Första steget i Golvbranschens färdplan är taget, nu går arbetet vidare ...
-
Golv till Tak #3 -2023
Det här numret av Golv till Tak har tema Hållbarhet och vi fokuserar framförallt på branschens klimatarbete. Golvbranschens, GBRs, första steg i färdplanen, ansträngningarna bland branschens företag att erbjuda sina kunder innovativa och hållbara tjänster samt den teknikutveckling som leder vidare mot fler hållbara alternativ. -
Golv till tak #8 - 2023
I det här numrets speciella GVK-del tar vi upp många aktuella, och ibland ständigt aktuella, aspekter på GVKs verksamhet och naturligtvis även mycket konkreta frågor av intresse för GVK-företagen. Tidningens andra del har tema Återvinning och återbruk och här finns åtskilliga exempel på hur man kan arbeta med det. -
Klimatdeklarationer
Kraven på klimatdeklarationer av nya byggnader väntas uppdateras 2025. Då kommer de att utökas med gränsvärden och med att alla byggnadsdelar, bland annat golv, ska ingå i beräkningarna. Lagkravet på att en klimatdeklaration överhuvudtaget ska göras har emellertid funnits i drygt två år. Vilka erfarenheter har de tillverkare som hittills berörts? Vi har frågat några av dem.
-
Golv till Tak #8 - 2024
Detta nummer av Golv till Tak innehåller ett stort GVK-special. Därutöver tar vi också upp olika aspekter på återvinning och återbruk. -
Annonsera
Golv till Tak är facktidningen för dem som säljer, installerar, föreskriver eller köper golv och väggprodukter. Det är tidningen för dem som professionellt arbetar med golv och vägg för såväl konsument som objektmarknaden. Här tar golvbranschens aktörer del av produktnyheter och nyttig information. Det handlar om ett brett spektra av branschens frågor från aktuella objekt till teknik-, miljö-, juridik- och ekonomifrågor.
-
Löslagt
Lösläggning av golv har återigen blivit vanligt. Och det har sin naturliga förklaring. Lösläggning löser många problem. Framförallt är det snabbare, på många sätt. Man kan lägga golven tidigare, innan RF-nivån hunnit sjunka tillräckligt för limning. Arbetet med att lägga golven går snabbare. Och man kan ta dem i bruk snabbare, i princip direkt efter läggning.
Här får vi också en summarisk överblick över vad Torbo och Tarkett har att erbjuda när det gäller lösläggning. Men som man säger som standardfras på SVT: "Det finns fler leverantörer."
Uppdaterad 2019-02-18